Zmena za dve dekády: Namiesto mäsa a zemiakov nám zachutili syry a cestoviny

, Poštová banka Foto: thinkstock

Naše jedálničky sa za ostatných 20 rokov zmenili. Čo nám chutí viac a čo menej? Uprednostňujeme tradičnú slovenskú kuchyňu alebo sme podľahli zdravému stravovaniu?

„Prepadákom desať aj dvadsaťročia“ je v našom pomyselnom rebríčku teľacie a hovädzie mäso. Teľaciny sme síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu.

Spotreba hovädziny sa za posledné desaťročie znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o – 70 %. Môžu za to zrejme vyššie ceny hovädzieho a hlavne teľacieho mäsa, či vyššia konzumácia hydiny a rýb v mene zdravšieho životného štýlu. Sme menej „mäsoví“ ako pred 10 a 20 rokmi.

Konzumácia mäsa, akéhokoľvek druhu, sa u nás za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu. Narástla len spotreba zveriny. Hydiny jeme síce výrazne menej ako pred 10 rokmi, ale zároveň až o pätinu viac ako v roku 1994. Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá či ryby. Spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 %.

Menej jeme aj tzv. tradičných príloh akými sú pšeničné pečivo, zemiaky či chlieb. Od roku 1994 klesla spotreba pečiva o polovicu, zemiakov o viac než tretinu a chleba o štvrtinu. A čím sme tieto tradičné prílohy nahradili? Najmä cestovinami. Jeme ich až o 80 % viac než pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva.

A čo nám v posledných dvoch dekádach najviac zachutilo? Okrem spomínanej zveriny spotrebujeme aj oveľa viac medu a stali sa z nás vášniví kávičkári. Za posledných 10 či 20 rokov sa spotreba medu zvýšila až o 140 %. Medom sme totiž začali často nahrádzať cukor, ktorého konzumujeme o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Zmenami prešiel za posledné dve desaťročia aj náš pitný režim. Naša spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila. O vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína, ktorým sme začali postupne nahrádzať tradičné pivo.

Jeme aj menej pečiva či tučnejšieho mäsa a naopak viac hydiny a rýb. Prekvapivé však v tomto kontexte je, že zeleniny jeme menej ako pred 20 rokmi o – 3 % a ovocia dokonca až o – 13 %. Pred desiatimi rokmi však bola situácia ešte horšia. V porovnaní s rokom 2004 sme totiž vlani skonzumovali o 15 % viac zeleniny aj ovocia. Znížili sme aj konzumáciu tukov. Samostatnou kategóriou sú mliečne výrobky. Oveľa viac nám zachutili syry, ktorých zjeme o 80 % viac ako kedysi. Zároveň ale pijeme výrazne menej mlieka.

Autorkou je Jana Glasová analytička Poštovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy