Netrhajte si zbytočne vlasy, stačí pokojne sedieť a čakať

, Bason Asset Management Foto: thinkstock

Nikto nemá rád nudu, sme od prírody neposední. V dnešnom svete navyše už ani nedokážeme spomaliť. Nie je ale zbytočná aktivita v investovaní škodlivá?

Každý, kto sa niekedy pokúšal meditovať vie, nakoľko náročné je vydržať sedieť a snažiť sa sústrediť na jedinú vec. Hlavou sa v tom okamihu nemôžu preháňať myšlienky o práci, rodine, koníčkoch, či o čomkoľvek inom. Pre investorov to platí dvojnásobne. Začnú byť nesvoji, keď sa s portfóliom nič nedeje, napríklad aj teraz, keď väčšina aktív stráca a nič nevynáša. Svoje o tom vedia investori s vyváženým portfóliom, za posledný rok stratili zhruba 3 % vložených peňazí.

Je to nepríjemné, ale je to dôvod na paniku? Iste, pri pohľade na také čísla znervóznie nejeden z nás. Mal by som s tým niečo robiť! Prečo to nefunguje? Urobil som chybu? Ako by som ju mohol napraviť? Ten, kto si tieto otázky kladie vie, že na trhu dostane často len jedinú šancu. Čo ak ju premárni? Nakúpi v zlom momente? Alebo nedá na horúci tip, s ktorým by sa mu podarilo poraziť trh?

Na investičné neistotu musíte vyzrieť. Snažte sa počúvať aj iné hlasy vo svojej hlave. Hlavnie tie pokojné, racionálne, ktoré vám pripomenú, že máte dobre premyslený plán. V ňom sú samozrejme zahrnuté aj nudné roky a obdobie, ktoré jednoducho očakávania nenapĺňa. Situáciu to síce neuľahčuje, ale nepokoj to usmerní. Aj keď neznášate ničnerobenie, niekedy je nutné zaťať zuby. Aj keď sa považujete za muža činu a keď sa niečo nefunguje a máte nutkanie skúsiť to napraviť. Ale treba mať na pamäti aj to, že nie všetko, čo pôsobí ako nefunkčné, v skutočnosti nefunkčné aj je.

Túžba po okamžitom uspokojení a spätnej väzbe ku každému rozhodnutiu v zlomku sekundy z vás robí otrasných investorov. Pretože nedokážete uvažovať dlhodobo, musíte čerpať zo svojej pamäti, konkrétne prečo ste zvolili ten ktorý plán a aký máte po ruke návod na riešenie vzniknutej situácie. Správna odpoveď je mnohokrát veľa nudná, len sedieť a nerobiť nič.

Súvisiace články

Aktuálne správy