O dva mesiace bude v obehu nová 20-eurová bankovka

Novú bankovku zavedú do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov 25. novembra.

Eurosystém dokončuje prípravy na zavedenie novej bankovky v hodnote 20 eur. Nová bankovka zo série Európa bude zavedená do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov, a to v celej eurozóne od 25. novembra 2015. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS), eurosystém pre tento účel zabezpečil 4,3 miliardy bankoviek.

Nová bankovka obsahuje niekoľko nových a zdokonalených ochranných prvkov. Dvadsaťeurové bankovky prvej série budú aj naďalej obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne sa budú z obehu sťahovať. Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude oznámený v dostatočnom predstihu. Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať podľa NBS vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia.

Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Ďalšie nové bankovky v nominálnych hodnotách 50, 100, 200 a 500 eur prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

Súvisiace články

Aktuálne správy