Európski investori prišli o miliardy, chystajú sa ďalšie žaloby na Volkswagen

, ČTK Foto: SITA

Európski akcionári nemeckej automobilky Volkswagen zvažujú, že budú po firme súdnou cestou žiadať odškodné za straty, ktoré im spôsobil škandál s podvodmi pri meraní emisií pri naftových vozidiel.

Cena akcií Volkswagenu v dôsledku škandálu od začiatku týždňa klesla asi o tretinu. Trhová hodnota firmy sa tak znížila asi o 25 miliárd dolárov. "Ak budeme schopní s určitou istotou preukázať, že sme ako investori boli touto firmou oklamaní a že nám to ovplyvnilo zisky, potom nemožno vylúčiť, že od nej budeme žiadať odškodné," uviedol jeden z popredných európskych akcionárov Volkswagenu, ktorý si neželal byť menovaný. "Máme klientov, ktorí sa nevyhnutne budú veľmi dôkladne zaujímať o možnosť vzniesť nárok na odškodnenie akcionárov," uviedol Clive Zietman z britskej advokátskej spoločnosti Stewarts Law.

Najväčší vlastníci kmeňových akcií Volkswagenu, medzi ktorých patrí výrobca športových vozidiel Porsche, spolková krajina Dolné Sasko a katarský štátny investičný fond, prišli podľa Reuters v dôsledku škandálu asi o 11 miliárd eur. Strata pätice najväčších vlastníkov prioritných akcií sa pohybuje okolo 1,7 miliardy eur.

Americký denník USA Today v stredu informoval, že od vypuknutia škandálu bolo na Volkswagen v USA podaných už 34 hromadných žalôb.

Škandál vypukol minulý týždeň v piatok, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozidiel s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagenu za to v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov, škandál navyše tento týždeň začali vyšetrovať aj niektoré európske krajiny.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy