Počet hypotekárnych úverov v Británii vzrástol

Britské banky v auguste schválili 46 473 pôžičiek na nákup domov, čo je najviac od februára 2014

Britské banky v auguste schválili najvyšší počet hypotekárnych pôžičiek za 18 mesiacov a čistý objem hypotekárnych úverov dosiahol päťročné maximum. Britská asociácia bankárov (BBA) vo štvrtok informovala, že jej členovia v auguste schválili 46 473 pôžičiek na nákup domov, čo je najviac od februára 2014. V júli schválili 46 315 hypoték a v auguste minulého roka 40 454.

 

Čistý objem hypotekárnych úverov v auguste stúpol na 1,955 mld. libier (GBP) z júlovej úrovne 1,701 mld. GBP. "Ľudia vkladajú peniaze do nehnuteľností, kým sú úrokové sadzby nízke a načasovanie zvýšenia úrokov zostáva neisté," povedal hlavný ekonóm BBA Richard Woolhouse. Podľa Howarda Archera, hlavného britského ekonóma spoločnosti IHS Global Insight, údaje o rase hypotekárnych úverov sú ďalším dôkazom oživovania aktivity na trhu obytných nehnuteľností.

Archer očakáva, že trend rastu poskytovania hypoték bude pokračovať v nadchádzajúcich mesiacoch a to vďaka silnejšiemu rastu miezd, vyššej dôvere spotrebiteľov a nízkym úrokom z hypotekárnych pôžičiek. "Vyššie úrokové sadzby určitý čas pravdepodobne nebudú mať veľký tlmiaci vplyv na aktivitu na trhu obytných nehnuteľností, keďže Bank of England zdôrazňuje, že úroky budú rásť iba postupne," dodal hlavný ekonóm IHS Global Insight.

(1 EUR = 0,72970 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy