Odstúpený šéf Volkswagenu: Dôchodok 28,6 milióna + odstupné

, bloomberg Foto: SITA

Výročná správa podrobne opisuje, koľko miliónov v podobe dôchodku a odstupného dostane a tiež, že výplata závisí na tom, ako rada definuje jeho ukončenie vo funkcii.

Martin Winterkorn, obeť škandálu dieselových emisií vo Volkswagene v stredu odstúpil. Na svojom  konte si nazhromaždil miliónový dôchodok a môže získať aj ďalšie v podobe odstupného v závislosti na tom, ako dozorná rada klasifikuje jeho koniec. Informuje agentúra Bloomberg.

Winterkorn stredu požiadal radu, aby ho uvoľnila z funkcie, hovorca spoločnosti Claus-Peter Tiemann odmietol komentovať koľko peňazí odchádzajúci generálny riaditeľ dostane. Posledná výročná správa Volkswagen načrtáva, ako Winterkorn, ktorý bol na čele firmy od roku 2007, by mohol teoreticky poberať dva významné príjmy.

Winterkornov dôchodok mal hodnotu 28,6 milióna eur na konci minulého roka, vyplýva to zo správy, ktorá neopisuje žiadne podmienky, ktoré by viedli spoločnosť k tomu, aby peniaze nevyplatila. Navyše za určitých okolností ešte môže dostať odstupné vo výške dvoch ročných "odmien." Winterkorn bol vlani druhý najlepšie platený nemecký CEO, dostane celkovo 16,6 milióna eur ako kompenzáciu od firmy a ako majoritný akcionár Porsche SE.

Balíček odstupného však dostať nemusí, ak mu dozorná rada ukončí zmluvu predčasne, alebo z dôvodov vyplývajúcich z jeho zodpovednosti. Dozorná rada ako výkonný výbor vo vyhlásení stredu oznámila, že Winterkorn "nemal žiadne znalosti o manipulácii údajov o emisiách," a že rešpektovala jeho ponuku na odstúpenie, preto bolo jeho pôsobenie na vlastnú žiadosť ukončené. Zároveň mu poďakovali za jeho "príspevky" pre spoločnosť.

"Ako generálny riaditeľ som prevzal zodpovednosť za nezrovnalosti, ktoré boli nájdené v dieselových motoroch, a preto som požiadal dozornú radu, aby sa dohodla na ukončení mojej funkcie ako generálny riaditeľ. Robím to v záujme spoločnosti, aj keď si nie som vedomý nejakého previnenia z mojej strany," vyhlásil  68 ročný Winterkorn.

Výročná správa uvádza aj ďalší benefit k dôchodku: môže používať služobné vozidlo počas obdobia, kedy mu bude dávka vyplácaná.

Súvisiace články

Aktuálne správy