Čo nám pomôže vyrásť z nerovnosti

, Project Syndicate Foto:thinkstock;SITA

Nerovnosť príjmov rastie vo väčšine veľkých ekonomík, pričom v mnohých z nich celkom príznačne. To je dôvod rastúcej obavy, ale tak je to správne: nerovnosť nielen že môže narušiť vyhliadky na dlhodobý rast ekonomiky, ale môže obmedziť rast v krátkodobom horizonte likvidáciou agregátneho dopytu.

Typickým prístupom k riešeniu nerovností je prerozdeľovanie daní a zmena fiškálnej politiky. To ale môže byť kontroverzné vzhľadom k vnímaniu kompromisov medzi hospodárskym rastom a väčšou rovnosťou. Výsledkom je väčšinou horúca debata a vášnivá rétorika, ale málo konkrétnych opatrení. Politici sú k tomu obzvlášť náchylní, stačí sa pozrieť koľko sa rozpráva o nerovnosti v prebiehajúcej kampani pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Existuje ale aj jedna lepšia cesta, menej kontroverzná a politicky prístupnejšia. Spustiť reformy, ktoré podporujú silný inkluzívny rast, ktorý už svojou povahou znižuje nerovnosť. Tento prístup sa zameriava na znižovanie nerovností v oblasti príležitostí a rozšírenie základne účastníkov v procese rastu, čím sa zaistí, aby z celého procesu profitovali viacerí. Politici, bojujúci za tento prístup dokážu jednoduchšie zostaviť víťazné koalície.

Rozsah politík, ktoré môžu stimulovať inkluzívny rast, je široký. Zahŕňa zlepšenie prístupu na trhy, rovnaké podmienky pre veľké i malé firmy, investície do ľudského kapitálu, a podporu tvorby pracovných miest. Regulačné a inštitucionálne reformy, ktoré posilňujú právny štát a podporujú  otvorené, konkurenčné a spravodlivé podnikateľské prostredie sú jedným z príkladov. Táto agenda zahŕňa aj rozvoj infraštruktúry, ktorá rozširuje ekonomické príležitosti a politiky, ktoré uľahčujú prístup k financiám.

Kľúčovou oblasťou v podpore inkluzívneho rastu je vzdelanie. Zlepšenie dostupnosti a kvality vzdelávania rozširuje počet talentov v pracovnom procese a cez rôzne školenia sa základňa zručností ďalej rozširuje. Napríklad programy rozvoja detských schopností v predškolskom veku  pripravujú deti na celoživotné vzdelávanie, čo preukázateľne vytvára výhody a základ úspechu na pracovisku.

Okrem toho je dôležité odstrániť prekážky na trhu práce. Väčšia flexibilita má zásadný význam pre vytváranie príležitostí pre vzdelanú pracovnú silu, aby si našla dobre platené pracovné miesto. Najmä ak je spojená s makroekonomickými politikami, ktoré zvyšujú dopyt po pracovnej sile. Odstránenie prekážok účasti žien na ekonomickej aktivite je ďalšou dôležitou pákou pre vyvolávaní inkluzívneho rastu.

Účinnosť a vhodnosť reforiem, ktoré podporujú inkluzívny rast sa bude líšiť od miesta k miestu. Ale len v minimálnom počte krajín chýbajú významné príležitosti na posilnenie niekoľkých politík v tejto oblasti.

Je jasné, že prerozdeľovacie fiškálne politiky často zostanú ako nutnosť. Dôležité ale je, aby boli navrhnuté takým spôsobom, ktorý spôsobuje čo najmenej ekonomických škôd, ako to je len možné. Dobre navrhnuté daňové politiky nemusia byť nepriaznivé pre rast, alebo aspoň môžu minimalizovať nákladovú efektívnosť prerozdeľovania. V prípade daní príklady zahŕňajú rozšírenie základu dane z príjmov fyzických osôb, zabezpečujú aby sadzba bola progresívna, odstraňujú nadmerné výnimky a regresie, zlepšujú výber majetkovej dane. Na strane transferov bude potrebné prebudovať sociálnu sieť tak, aby podporovala získavanie nových zručností a schopností a z programov sociálneho poistenia odstrániť  nepriaznivé stimuly a posilniť ich záber aj udržateľnosť.

Táto agenda je o to dôležitejšia, že rastúca nerovnosť môže vyvolať odpor proti globalizácii a technologickým zmenám, čo sú dva hlavné ťahúne hospodárskeho rastu. Skôr, ako pokúšať sa brániť, politiky sa musia zamerať na riešenie rušivých účinkov starostlivým a nápaditým spôsobom, prostredníctvom vzdelávacích a rekvalifikačných programov, pružnejším trhom práce, ktoré umožňujú pracovníkom prispôsobiť sa zmenám v ekonomickom prostredí. Medzinárodná spolupráca bude kľúčom k riadeniu niektorých aspektov globalizácie, najmä pokiaľ ide o dane z mobilného kapitálu.

V čase, keď sa svet sa zaoberá spomalením hospodárskeho rastu a rastúcou nerovnosťou, politiky, ktoré môžu byť súčasne prorastové aj rovnostárske si zasluhujú dôkladné zváženie. Je na čase prestať sa snažiť krájať koláč na menšie časti a radšej sa sústrediť na to, ako by mohol narásť. Pri inkluzívnom spôsobe sa okolo taniera zmestí viac ľudí a viacerým sa aj z neho ujde.

Autotom je Zia Qureshi z Brookings Institution, bývalý riaditeľ pre oblasť rozvojových ekonomík vo Svetovej banke.

Súvisiace články

Aktuálne správy