Boeing predá 300 lietadiel čínskym firmám

Boeing zároveň vybuduje svoj prvý závod na dokončovanie lietadiel mimo USA na čínskom území

Americký výrobca lietadiel Boeing Co podpísal dohody o predaji 300 strojov trom čínskym firmám a vybuduje aj závod v Číne. Informovala o tom v stredu čínska tlačová agentúra Sin-chua. Čínska spoločnosť ICBC Financial Leasing Co, ktorá je dcérskou firmou Commercial Bank of China, separátne potvrdila, že kúpi 30 Boeingov 737-800, ktorých katalógová cena je 2,88 mld. USD. Ďalšími firmami, ktoré lietadlá kúpia, sú China Aviation Supplies Holding Company a China Development Bank Leasing, informovala agentúra Sin-chua.

Boeing, ktorý pri získavaní objednávok na lietadlá vedie tvrdý konkurenčný boj s európskou spoločnosťou Airbus, vybuduje svoj prvý závod na dokončovanie lietadiel mimo USA na čínskom území s cieľom vytvoriť si zázemie na tomto dôležitom trhu, hovoria pozorovatelia. Boeing prognózuje, že Čína bude v najbližších 20 rokoch potrebovať 6 330 lietadiel.

Agentúra Sin-chua uviedla, že partnerom Boeingu pri výstavbe čínskeho závodu na dokončovanie strojov 737 bude firma Commercial Aircraft Corporation of China (Comac). Výstavbu takéhoto závodu Boeing naplánoval po tom, ako Airbus v júli podpísal dohodu o zriadení už druhého svojho závodu na čínskom území.

(1 EUR = 1,1155 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy