V čom sa mýlia tridsiatnici: Pri investovaní je čas na našej strane

, quartz Foto: thinkstock

V poslednom čase sme svedkami rôznych zmätkov na akciových trhoch. Dobrou správou je, že trhy majú vždy tendenciu vrátiť sa späť. Dokonca aj rady významných investorov sa neraz dajú zhrnúť do jedinej vety, stačí len sedieť a čakať až sa vaše portfólio zotaví. Ale zatiaľ čo mladí investori sú presvedčení, že majú dostatok času, mohli by si týmto postojom uškodiť viac, než by si mysleli.

Všetko je viac menej rovnaké. Väčšia volatilita nie je dobrá pre vaše portfólio. August, alebo dokonca celé leto je pre trhy rizikovejšie, než sme si mysleli. A intenzívna volatilita sa stala bežnou. Ak týmto výrokom veríte, nadišiel čas predložiť si investičný účet. Rozoberme si to na drobné.

V krátkodobom výhľade sú veľké výkyvy dosť bolestivé pre investorov, pretože je ťažké odhadnúť, kedy sa oplatí z investície vystúpiť a prejsť na hotovosť. Ak potrebujete peniaze uprostred búrlivého obdobia, riskujete, že  predajom vašej investície stratíte skutočne z jej hodnoty veľa. Hojdačka je totiž problematická aj v dlhodobom horizonte.

Finanční poradcovia radi tvrdia mladým ľuďom, že oni si ešte môžu dovoliť vziať na seba väčšie riziko, zvyčajne vo forme akcií. Myslia si, že generácia Y si môže dovoliť byť viac agresívna so svojimi peniazmi, pretože má pred sebou dlhý investičný horizont. Čas zahojí trhové výkyvy. Ale tento argument predpokladá, že máte len jeden jediný cieľ: aby ste neprišli o žiadne peniaze. Áno, ak sa rozhodnete investovať na dlhší čas, znižuje sa tým šanca, že by ste skončili v červených číslach. Ale to neznamená, že ste v bezpečí. Koniec koncov záleží hlavne na tom, koľko peňazí si dokážete nahromadiť, kým odídete do dôchodku, a nie koľko ste investovaním stratili. A tým sa dostávame k  meritu veci. Nemali by sme podceňovať krátkodobé výkyvy ani keď máme v pláne zotrvať na trhu dlhšie. V skutočnosti ste ešte viac vystavení riziku.

Pozrime sa na to inak. Ak by ste chceli investovať len počas tohto roka, mali by ste byť vystavení riziku jedného roka. Nie 30 ročnému riziku, kedy nadíde čas odchodu do dôchodku. Zatiaľ čo viac času na trhu znižuje riziko straty na malé množstvo peňazí, zároveň ale zvyšuje pravdepodobnosť straty veľa peňazí. Ak sú trhy práve teraz viac volatilné, znamená to aj aktuálne väčšie riziko. Ale ak sa situácia na trhu vyvinie tak, že volatilita rastie, zrazu sa pozeráte na celú hromadu rizík.

Potom je tu ešte problém so zlučovaním straty. Mladí investori, ak sú na trhu výpredaje, majú svoje portfólio aj na niekoľko rokov mŕtve. Keď sa trhy odrazia od dna, zotavia sa, už ale bude ich portfólio pracovať s menším objemom peňazí, takže na konci investičného obdobia skončia s podpriemernou výnosnosťou.Negatívne vnímajú poklesy hlavne tí, ktorí neinvestujú pravidelne. Pre tých, ktorí si každý mesiac odkladajú peniaze do akciového podielového fondu, sú však korekcia darom z nebies.

Predstavte si nasledujúcu situáciu. Ste mladý človek, nikam sa neponáhľate, a ročne si na dôchodok sporíte 20 eur s výnosom 5,2%. Pri nulovej volatilite by ste po 16 rokoch na obchodnom účte mali zhruba 490 eur. Ale ak by ste ale rovnakú sumu medzi rokmi 1999 a 2014 investovali do ETF reprodukujúceho akciový index S & P 500, ktorého priemerný ročný výnos bol v tomto období taktiež 5,2%, nasporili by ste za rovnako dlhú čas 620 eur, práve vďaka výraznému prepadu cien akcií v USA v roku 2008.

Prepady na trhoch je pri dlhodobom investičnom horizonte potreba vnímať popredne ako príležitosť k nákupu aktív so zľavou, pretože dlhodobo trhy rastú, a rovnaký priemerný ročný výnos teda logicky nahráva tým, ktorí nakupujú v obdobiach poklesu. Keďže ale obraty trendu väčšinou prichádzajú nečakane a časovať trh sa rovná výkonu profesionálneho kúzelníka, je lepšie investovať pravidelne a prepadmi na trhoch sa neznepokojovať.

Tridsiatnici by sa teda mali mať na pozore, pokiaľ im niekto radí, že čas je vlastne na ich strane s tým, že dokáže vyliečiť trhové výkyvy a podporuje rizikové investície. Na druhej strane je pravda, že mladí si môžu dovoliť zaujať viac akciových pozícií, ale len preto, že množstvo ich majetku závisí od ich budúcich príjmov, ktoré sa správajú ako dlhopisy. Zatiaľ čo starší investor nemá veľmi čo urobiť so súčasnou situáciou na trhoch, mladý človek sa môže pokúsiť vyvinúť stratégie na zníženie rizík a pripraviť sa na volatilitu. Je vždy dobré starostlivo popremýšľať o tom, aké veľké riziko vám vyhovuje, a v prípade pochybností sa rozhodnúť ako svoje portfólio diverzifikovať. Môžete svoje portfólio zostaviť ako dokonalý odraz toho, čo tvrdia laureáti Nobelovej ceny o tom, ako prispôsobiť vysoké finančné ciele investovaniu v malom. Ale aj vtedy sa môže stať, že vaša stratégia bude príliš agresívna a portfólio nie vhodne diverzifikované, čím nemusíte nutne uspokojiť vaše osobné investičné ciele.

Súvisiace články

Aktuálne správy