Zelený DiCaprio sa zbavuje investícií do fosílnych palív

, denverpost Foto: SITA

Hviezda filmov "Vlk z Wall Street" a "Blood Diamond" svoje plány oznámil už v priebehu minulého roka. Herec sa sa týmto krokom pripája k boju proti globálnemu otepľovaniu.

Zástancovia tvrdia, že ich úsilie, cez financie a spoločenský tlak na tradičných výrobcov energie,  získava na sile. Naopak priemyselné skupiny tvrdia, že kampaň je zavádzajúca a jej dopad zanedbateľný.

Študenti z rôznych vysokých škôl sa ešte v roku 2011 rozhodli, že opustia svoje pozície v držaní podielov vo fosílnych palivách a zvýšia podiel v spoločnostiach zaoberajúcich sa obnoviteľnými zdrojmi. Postupne s ak tejto aktivite pridávali nadácie, fondy, dôchodkové poisťovne, ale aj miestne vlády. Dnes má kolalícia Divest Invest celkovo hodnotu okolo 2,6 bilióna americkcých dolárov, uvádza sa v aktuálnej správe. Je to 50 krát viac než v minulom roku, kedy si aktivisti stanovili cieľ strojnásobenia hodnoty pred rokovaniami OSN o klimatických zmenách plánované v Paríži v novembri a decembri.

"Je zrejmé, že naše hnutie rastie rýchlejšie, než sa očakávalo," povedal May Boeve, výkonný riaditeľ 350.org, skupiny zameranej proti globálnemu otepľovaniu. Podľa jeho slov majú už viac ako 430 inštitúcií a 2000 jednotlivcov, oproti vlaňajšiemu stavu 180 inštitúcií a 650 osôb. Napriek tomu nie je celkom jasné, ako sa to premieta do financií. Organizátori kampane odhadujú fosílne palivá predstavujú 3-8 percentný podiel v portfóliách inštitúcií, ale nemajú presné čísla, koľkí tieto pozície opustili. V niektorých prípadoch sa inštitúcie zbavili len niekoľkých investícií z oblasti fosílnych palív, ale ostané si nechali.  

Medzi tými, kto sa rozhodol zbaviť sa akcií vo fosílnych palivách je aj DiCaprio, chce predať vlastné aj podiely jeho nadácie, povedala Ellen Dorsey, šéf koalície a výkonný riaditeľ Wallace Global Fund čo je najväčší poskytovateľ grantov pre oblasť životného prostredia. Niektoré energetické spoločnosti tento tlak už vzali na vedomie a zaviazali sa znížiť emisie uhlíka. Ale sú aj takí hráči v sektore energetiky, ktorí nad podobnými aktivitami len pousmejú, lebo veľká časť sveta podľa nich dokáže existovať len vďaka fosílnym palivám. „Aktivisti vám ponúkajú falošný výber medzi zlepšením nášho životného prostredia, rastom ekonomiky a vytváraním dobre platených pracovných miest, omnoho múdrejšie je zamerať sa na technológie, ktoré emisie znižujú,“ vyhlásil Eric Wohlschlegel hovorca American Petroleum Institute, ústavu ktorý patrí k najúčinnejším lobistom v rámci plynárenského a ropného priemyslu.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy