Škvrna na dobrom mene technologickej excelentnosti: Škandál stiahol akcie nemeckých automobiliek

, Fortune Foto: SITA

Nemecký gigant tvrdí, že motor, ktorý je zdrojom škandálu s emisiami je osadený v 11 miliónoch vozidiel po celom svete. Nemecký automobilový priemysel utrpel riadnu ranu, akcie aj ďalších výrobcov strácajú.

Akcie Volkswagen AG opäť klesajú,  -18.37 % si odpísali na druhý deň, do obeda vo Frankfurte nad Mohanom sa akcie pohybovali na 107,53 eura. Celkovo za tento týždeň a sú dole o 58 % od svojho vrcholu v máji. A ani iní nemeckí výrobcovia asi netlieskajú. Bayerische Motorenwerke AG  -2,52 % a Daimler -2,83 %. BMW si tak už pripisuje pokles o 4,9 %, zatiaľ čo Daimler je nižšie o 5,8 %.

Volkswagen vo svojom vyhlásení uvádza, že motor známy ako typ EA 189 v súčasnosti využíva 11 miliónov vozidiel po celom svete, tým pádom môže očakávať oveľa väčšie sankcie ako tie z USA. "Výrazná odchýlka medzi výsledkami skúšok a skutočnými emisiami sa týka výhradne tohto typu motora. Volkswagen intenzívne pracuje na odstránení týchto odchýlok prostredníctvom technických opatrení."

Nemecká vláda sa obáva, že škandál poškodí imidž celého domáceho automobilového priemyslu a povesť technologickej excelentnosti. Automobilový priemysel a jeho dodávateľský reťazec, nesú konečnú zodpovednosť za zhruba jedno z každých siedmich pracovných miest v európskej ekonomike.

Už sa objavujú hlasy, podľa ktorých neklame regulátorov len VW. "Je to systematické klamanie spotrebiteľa, ktoré sa už praktikuje dlhší čas a je rozšírené," cituje Bild Marcelu Fratzscherovú, prezidentku  DIW, ekonomického think-tanku v Berlíne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy