Rastúci exodus ruského bankovníctva udáva trend: Z krajiny utekajú aj technologickí profesionáli

, bloomberg Foto: SITA

Oficiálne štatistiky hovoria o tom, že počet ruských občanov, ktorí krajinu opustili na trvalo, alebo na čas dlhší než deväť mesiacov, dosiahol vlani 53 235, čo je nárast o 11 percent a je to zároveň aj najvyššia hodnota za posledných deväť rokov. Nemecko, USA aj Izrael hlásia nárast počtu žiadostí o víza pre prisťahovalcov z Ruska.

Väčšinu posledného desaťročia pracoval Igor Gladkoborodov v Moskve, ako účastník živej high-tech scény. Z web developera sa tak časom prepracoval do pozície spoluzakladateľa online-video startupu. Minulý mesiac ale Moskvu opustil a zamieril do Menlo Parku v Kalifornii, pripojil sa tak k rastúcej komunite odborníkov opúšťajúcich Rusko uprostred recesie, prehlbovania medzinárodnej izolácie a sprísnenia regulácie internetu. "Pred piatimi rokmi sme ešte mohli dúfať, že sa veci zmenia k lepšiemu," hovorí 32 ročný Gladkoborodov, ktorý sa presťahoval so svojou ženou a dvoma synmi. "Teraz je jasné, že Rusko čelí dlhej systémovej kríze," dodáva. V Silicon Valley podľa vlastných slov pravidelne stretáva iných Moskovčanov, ktorí urobili to isté ako on.

Verejne Kremeľ odmietol obavy z akéhokoľvek "úniku mozgov". Ide o citlivú problematiku v krajine s hlbokými vedeckými tradíciami, ktorá teraz hľadá vzdelaných pracovníkov a pokročilých technológov, ktorí by mohli pomôcť diverzifikovať tamojšie hospodárstvo závislé na prírodných zdrojoch. V júni, prezident Vladimir Putin obvinil zahraničné skupiny z „vysávania", kedy lákajú absolventov, aby emigrovali. Odliv akademikov vyvrcholil v poslednom roku a pol, potvrdil to Vladimir Fortov, prezident Ruskej akadémie vied v štátnej televízii v marci.

Odliv sa týka najmä high-tech sektora, ktorý mal ešte nedávno podporu Kremľa, za bývalého prezidenta Dmitrija Medvedeva. Ale po tom, čo sa Putin vrátil do prezidentského úradu v roku 2012, situácia sa obrátila, prišli sprísnenia aj obmedzenia, Ďalšími oblasťami sú financie a právo.


Eli Gervitz, je právnik z Tel Avivu, ktorý pomáha od roku 1990 získať ruským Židom izraelské občianstvo. Tvrdí, že záujem o jeho služby vzrástol po tom, čo Rusko anektovalo Krym v marci 2014, čo považuje za najhorší konflikt so Západom od čias studenej vojny. "Viac ako 90 percent z tých, ktorí k nám prichádzajú so žiadosťou o pomoc pri získavaní izraelského občianstva, sú úspešní, bohatí ľudia," hovorí, pričom posledný príliv označuje za "Putinov aliyah," využívajúc hebrejského slova označujúceho návrat Židov do vlasti. Kým príliv imigrantov do Izraela sa nikdy nevyrovná číslam z postsovietskeho vrcholu z roku 1990, Gervitz hovorí, "že je to ďaleko viac, ak túto úroveň meriame v peniazoch, bohatstve tých, ktorí Rusko opustili." Podľa Izraelského ministerstva sa počet žiadostí o občianstvo od začiatku roku 2000 zdvojnásobil, je to až o 30 percent vyššie od poslednej recesie Ruska, z roku 2009.

Vladimir Putin a Benjamin Netanjahu, súčasný izraelský premiér
Finančný sektor v Rusku zasiahli americké a európske sankcie uprostred krízy na Ukrajine, čo vyústilo do hromadného exodu, tvrdia to čísla úradníkov z tejto oblasti. Aj Vitalij Bajkin opustil svojho zamestnávateľa Gazprombank, jednu zo sankcionovaných inštitúcií, a rozhodol sa pre obchodnú školu v New Yorku, štúdium by mal začať už túto jeseň. "Kapitálové trhy v Rusku prestali existovať," povedal telefonicky Bloombergu deň pred svojím odchodom. "Neverím, že sa táto situácia môže zlepšiť v nadchádzajúcich rokoch."

Rastie aj počet politických utečencov po tom, čo Kremeľ spustil záťah na politickú opozíciu aj nezávislé médiá. "Politika Kremľa núti vzdelanú triedu vybrať si. Buď sa zoradia pod transparentom vojny so Západom, alebo odídu," hovorí Alexander Morozov, moskovský politológ, ktorý v tomto roku zavrhol plány vrátiť sa do Ruska a smeruje do Nemecka.

V high-tech sektore rastie oficiálny tlak. V rozmedzí od zákonov umožňujúcich regulátorom zablokovať prístup na webové stránky až po trestnoprávnu zodpovednosť za údajné finančné priestupky v Skolkovove, starupovom inkubátore zriadenom ešte počas Medvedeva. "Skolkovo sa stáva "inkubátor emigrantov," hovorí Maxim Kiseľov, bývalý tamojší vysoký úradník. Igor Bogačev, vedúci klastra informačných technológií v Skolkovove situáciu poňal mierne filozoficky. "Nemôžeme zničiť trhový mechanizmus a vrátiť sa späť do čias Sovietskeho zväzu, kedy hokejisti z národného tímu nemohli hrať v NHL."

Pre Gladkoborodova spomalenie hospodárskeho rastu a vyhliadky obmedzeného rastu jeho firmy v Rusku prispeli k rozhodnutiu odísť. Ako high-tech podnikateľ tvrdí, že práve sprísnenie regulácie internetu bolo obzvlášť alarmujúce. "Je to hlúpe zamerať sa výhradne na ruský trh, kde by sa naše stránky mohli vypnúť aj bez súdneho príkazu," hovorí. Atmosféra v Rusku od začiatku konfliktu na Ukrajine a vzostup konzervatívnych a náboženských skupín len prispeli k obavám.

"Nechcel by som vidieť vyrastať svoje deti v krajine, ktorá sa pohybuje rýchlo smerom k ortodoxnému Talibanu," hovorí s odkazom na náboženských aktivistov, ktorí zaútočili na moderné umelecké výstavy v Moskve za rúhanie. Hovorí, že si ešte nemôže dovoliť, aby zvyšok zamestnancov jeho spoločnosti Coub odišiel do USA, ale dúfa, že sa tak stane už čoskoro. "Nikto z nich odchod neodmietol," hovorí.

Súvisiace články

Aktuálne správy