Mesto Prešov spolu s partnermi založí Oblastnú organizáciu cestovného ruchu

Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) chce spolu s ďalšími partnermi založiť mesto Prešov. Informatívnu správu o príprave jej vzniku dnes jednohlasne schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Zakladajúcimi členmi budú okrem Prešova aj mestá Lipany, Sabinov, Veľký Šariš, obec Drienica. Do organizácie chcú patriť aj minimálne dva súkromné subjekty a obec Kokošovce. Tá musí mestu doručiť platné rozhodnutie zastupiteľstva o tom, že so vstupom do organizácie súhlasí. Uviedla to primátorka Prešova Andrea Turčanová.
Na fungovanie OOCR by malo mesto Prešov prispieť sumou viac ako 20.000 eur, k sume sa prirátajú i financie, ktoré musia schváliť ďalší partneri. Po roku fungovania môže OOCR na svoju činnosť získať dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Keďže by mesto chcelo, aby bola plne funkčná do konca tohto roka, môže o štátnu dotáciu požiadať až v roku 2017. Výška dotácie bude závisieť od členských príspevkov i od vybranej dane z ubytovania v mestách a obciach, ktoré sú jej členom.
Mesto dlho nevedelo nájsť piateho partnera na založenie OOCR, preto zvažovalo vstup do OOCR Šariš – Bardejov. Po niekoľkých stretnutiach však zhodnotilo, že prístupové podmienky sú pre neho nevyhovujúce. V auguste 2015 však prejavila záujem obec Drienica. V minulom roku zaznamenalo päť zakladajúcich členov organizácie na svojom území spolu viac ako 70.000 prenocovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy