Šéf VšZP poskytne zmluvy poslancovi Beblavému

Ak poslanec parlamentu Miroslav Beblavý (Sieť) nepodloží svoje tvrdenia do 48 hodín, generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne podá trestné oznámenie za ohováranie

Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai poskytne šesť zmlúv, vrátane všetkých dodatkov so šiestimi spoločnosťami, v ktorých pôsobí alebo v minulosti pôsobila jeho príbuzná Anna Sučková poslancovi NR SR Miroslavovi Beblavému (Sieť). Informoval o tom v pondelok na tlačovom brífingu. "Ostatných 63 zmlúv, ktoré napočítal pán poslanec Beblavý neexistuje, rovnako ako suma 14 miliónov eur pre spoločnosti, kde je konateľom, alebo spoločníkom moja teta Anna Sučková," reagoval na obvinenia.

 

V prípade, ak Beblavý do 48 hodín nepodloží svoje tvrdenia dôkazmi, podá Forai trestné oznámenie za ohováranie. Generálny riaditeľ pozval prostredníctvom SMS poslanca na brífing k spoločnej konfrontácii. Beblavý však podľa šéfa VšZP nereagoval. "Ako generálny riaditeľ by som bol veľmi naivný a hlúpy, aby som uzatvoril zmluvy so svojou tetou za 14 miliónov eur a ešte ich aj zverejnil na internetovej stránke," dodal.

Šesť predložených zmlúv sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti v oblasti špecializovanej ambulantnej starostlivosti, lekárenskej starostlivosti a laboratórií a tieto zmluvy sú súčasťou viac ako 11 370 v súčasnosti uzatvorených zmlúv na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Podľa zverejnených informácií majú uvedené firmy uzatvorené zmluvy aj s oboma súkromnými zdravotnými poisťovňami. Spomínané zmluvy, s výnimkou jednej na endokrinologickú ambulanciu, boli podpísané ešte pred nástupom Marcela Foraia do funkcie. Niektoré z týchto zmlúv sú podľa šéfa VšZP 11 rokov staré a počas tohto obdobia sa vo VšZP vystriedalo niekoľko generálnych riaditeľov. Nakoľko išlo o štandardné zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, žiaden z predchodcov Foraia nemal dôvod ich ukončiť. Zmluvy teda boli kontinuálne predlžované formou dodatkov.

Štátna poisťovňa rovnako odmieta Beblavého tvrdenia, že odmietla zmluvy zverejniť. VšZP žiadosť s takýmto obsahom nedostala. Navyše, všetky zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti má poisťovňa zverejnené na svojom webe.

Súvisiace články

Aktuálne správy