Mali sa znižovať dane, ale kvôli utečencom vraj pôjdu peniaze do sociálnych programov

, Welt am Sonntag Foto: SITA

Podľa nedeľného denníka Welt am Sonntag sa Nemecko kvôli enormnému prílivu utečencov rozhodlo zrušiť plány na znižovanie daní. Vláda má vraj v pláne posilniť sociálne programy na pomoc nezamestnaným a na podporu lacného bývania, aby tak zabránila možnému vzniku napätia medzi sociálne slabými a novo prichádzajúcimi imigrantov.

Keďže Nemecko od vlaňajška hospodári s vyrovnaným rozpočtom, zvažovalo ministerstvo financií, že by sa od roku 2017 začala znižovať daň z príjmu. Situácia ale nabrala na obrátkach po tom, čo nemecká kancelárka Angela Merklová vyhlásila, že Nemecko je schopné prijímať utečencov. Začali sa tam vysídlenci hromadne schádzať a podľa odhadov ich tento rok do krajiny príde až milión. Náklady spojené so zabezpečením ich potrieb pritom dosiahnu približne desiatich miliárd eur. A keďže nemecké ministerstvo financií dlhodobo označuje udržanie vyrovnaného rozpočtu za svoju hlavnú prioritu, plány na zníženie daní tak vzápätí vyšumeli. Ako Welt am Sonntag uviedol, niektoré dane by sa mohli dokonca zvýšiť. V zákulisí sa vraj hovorí o vyššom zdanení kapitálových výnosov alebo o zavedení vyššej sadzby dane z príjmu pre osoby s najvyššími zárobkami. Zároveň vraj ale platí, že by opatrenia nadobudli účinnosť až po roku 2017, kedy sa v Nemecku budú konať parlamentné voľby.

Vláda Angely Merkelovej sa navyše chystá posilniť sociálne programy, tak aby u nízkopríjmových skupín nevznikal pocit, že sú oproti nim vysídlenci zvýhodňovaní. Ministerka práce Andrea Nahlesová ďalej pripravuje reformu úradov práce, ktoré by mali pomôcť uplatniť sa na trhu práce dlhodobo nezamestnaným. Zároveň ide aj o možnostiach podpory sociálneho bývania, kde by lacné byty mali slúžiť ako utečencom, tak aj nízkopríjmovej skupine obyvateľstva.

Proti príchodu imigrantov do krajiny v Nemecku vystupujú krajne pravicové strany a príchod niekoľkých stoviek tisíc utečencov v priebehu pár dní vyvolal v nemeckej spoločnosti obrovské napätie. Rad ubytovní pre utečencov sa napríklad stala terčom podpaľačských útokov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa už dávnejšie vyjadrila, že má obavy z toho, že by populistická propaganda extrémistických zoskupení mohla osloviť aj bežných občanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy