Francúzsko podporuje zaradenie jüanu do koša mien SDR

Francúzsko podľa ministra financií Michela Sapina podporuje snahy o posilnenie pozície čínskej meny v medzinárodnom obchode a taktiež snahu Číny o integráciu jüanu do koša mien Medzinárodného menového fondu

Francúzsko podporuje úsilie Číny o zaradenie čínskeho jüanu do koša mien spojených s menou SDR (zvláštne práva čerpania). Informoval o tom v piatok francúzsky minister financií Michel Sapin počas návštevy Pekingu. Podľa jeho slov Paríž podporuje snahy o posilnenie pozície čínskej meny v medzinárodnom obchode a taktiež snahu Číny o integráciu jüanu do koša mien Medzinárodného menového fondu (MMF).

 

Čínski predstavitelia sľúbili, že presadia reformy, ktoré budú znamenať, že jüan bude konvertibilnejšou menou. SDR je umelá menová jednotka pre členské štáty MMF. Používa sa ako medzinárodné rezervné aktívum a zároveň ako účtovná jednotka. SDR tvorí v súčasnosti kôš štyroch mien. V tomto koši je americký dolár, euro, japonský jen a britská libra.

Sapin zároveň vyhlásil, že vývoj v Číne podľa neho nepredstavuje v súčasnosti žiadne významné riziká. Pokles čínskeho akciového trhu z nedávneho obdobia označil za nevyhnutnú korekciu trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy