Schodok bežného účtu platobnej bilancie USA v 2. kvartáli klesol

Dovoz lacnejšej ropy a rast exportu pomohli USA v 2. kvartáli znížiť schodok bežného účtu platobnej bilancie na 109,7 miliardy USD (96,98 miliardy eur) zo 118,3 miliardy USD v prvých troch mesiacoch roka. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva obchodu.
Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejším ukazovateľom obchodnej aktivity danej krajiny, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky.
Pokles cien ropy prispel k zníženiu hodnoty importu, vďaka čomu deficit zahraničného obchodu USA v období apríl-jún klesol na 130 miliárd USD zo 134,3 miliardy USD v 1. kvartáli 2015. Hodnota amerického exportu sa pritom za tri mesiace do konca júna zvýšila na 564,7 miliardy USD z 561,7 miliardy USD.
Schodok obchodnej bilancie v 1. kvartáli roka mal negatívny vplyv na výkon americkej ekonomiky, ktorá v prvých troch mesiacoch sotva rástla. Ale nižší deficit v 2. štvrťroku prispel k jej zrýchleniu. Presnejšie, v 2. kvartáli sa výkon ekonomiky USA zvýšil medziročne o 3,7 % po 0,6-% raste v 1. štvrťroku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy