Zruší USA embargo na vývoz ropy ?

Ropné spoločnosti nedávno potešila správa, že Biely Dom nepodporuje zrušenie embarga na vývoz ropy z USA.  Toto embargo platí od obdobia Nixonovej vlády, konkrétne od roku 1973. Zakázaný je vývoz ropy z územia USA, ako forma ohrozenia energetickej nezávislosti krajiny. S výnimkou Kanady a od nedávna aj Mexika, USA jednoducho ropu do zahraničia nevyváža. To viedlo aj k cenovým rozdielom medzi americkou ľahkou ropou WTI a severomorskou zmesou Brent, keď WTI je lacnejšia.

Zrušenie embarga by ešte viac stlačilo ceny ropy nadol, keď by podporilo motiváciu amerických výrobcov produkovať viac. Následne by ropu vyvážali na svetové trhy, čím by priniesli ďalšiu ropu na už aj tak presýtený trh. Ropné rafinérie v USA by zase stratili benefit nízkej ceny ropy, čo by vytlačilo ich náklady nahor.

Celkovo zažíva ropa momentálne jemne lepšie obdobie, keď ceny vytlačila nahor už spomenutá správa o tom, že Biely Dom nepodporuje zrušenie embarga. Rovnako pomohlo aj to, že podľa  Amerického ropného inštitútu zásoby ropy klesli, keď sa očakával nárast, a IEA s OPECom znížili očakávania na budúcoročnú produkciu ropy.  Dôležité budú aj dnešné čísla ministerstva energií, ktoré môžu potvrdiť alebo vyvrátiť správu o poklese zásob,  keď analytici očakávajú nárast o 1.75 milióna barelov.

Ročný graf ceny WTI:

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy