Firmy potrebujú nové reformy a impulzy pre podnikanie

V posledných rokoch Slovensko v medzinárodných rebríčkoch mierne klesá, čo podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) znamená, že postupne voči okolitým krajinám strácame konkurenčné výhody. Pod zhoršujúce sa podnikateľské prostredie na Slovensku sa podpísala silná regulácia trhu práce, korupcia, klientelizmus a byrokracia. Podľa vlastného prieskumu aliancie sa prostredie zhoršuje už od roku 2006. Kladne však hodnotí sprísnenie daňových kontrol najmä v prípade karuselových podvodov, zavedenie virtuálnej pamäte pre registračné pokladnice, ako aj zjednodušenie zakladania spoločností.
Prekážkou malého a stredného podnikania sú podľa PAS aj nejasne špecifikované verejné zákazky, často neefektívne postavené, prípadne dokonca šité na mieru vopred vybratým uchádzačom. „Firmy nás upozorňujú na to, že pri ich udeľovaní vládne napriek elektronickému systému stále vysoká miera korupcie a klientelizmu, čo ich odrádza od účasti v súťažiach,“ povedal TASR projektový manažér PAS Peter Kremský. „Potrebujeme nové reformy, ktoré budú impulzom pre ďalší rozvoj podnikania. Rezervy vidíme vo výške odvodov, ktoré predražujú prácu. Tiež v tom, že odvody platí zamestnanec aj zamestnávateľ,“ zhodnotil Kremský.
PAS by privítala zvýšenie hranice príjmu, do ktorej sa neplatia odvody a daň, čo by podľa Kremského podporilo vznik nových pracovných miest pre menej kvalifikovaných ľudí a znížilo tak nezamestnanosť. Nevidí tiež nejaké väčšie rozdiely v podmienkach podnikania pre malé a stredné podniky (MSP) v krajinách susediacich so Slovenskom. V posledných rokoch sa zlepšovali najmä v Poľsku, kde je podnikanie jednoduchšie najmä pre malých podnikateľov.
Hendikepom SR je podľa PAS aj minulosť, rozbitie štruktúr remeselníkov a drobných podnikateľov v čase komunistického režimu, ale aj slabá podpora štátu pre malých a stredných podnikateľov a množstvo bariér, ktoré musia prekonávať.
„Menej ľudí má preto odvahu pustiť sa do podnikania a tiež menej v ňom vydrží a úspešne rozvíja svoju spoločnosť,“ domnieva sa projektový manažér PAS.

Súvisiace články

Aktuálne správy