Európa zažíva fintech boom, lídrom sú Briti

, businessinsider;roklen24 Foto: SITA

V USA 31,6 miliardy, 5,4 miliardy vo Veľkej Británii a v kontinentálnej Európe len 4,4 miliardy dolárov. To sú investície do fintechu za ostatných päť rokov.

Pojem "fintech" je skratkou pre "financie" a "technológie", čo je fúzia správy financií s technologickým sektorom, ktorý zahŕňa internet, mobilné a sociálne technológie, cloud computing a mnoho ďalších. De facto ide o všetko, čo inovuje súčasný finančný systém.

Pred štartom londýnskej FinTech Week, podaujatia, ktoré začína budúci týždeň, zverejnili organizátori výsledok výskumu o investíciách do fintechu za posledných päť rokov. Z výskumu vyplýva, že Británia je hlavným investičným centrom. Mierilo tam vyše 10 percent všetkých celosvetových fintech investícií.

Výskum tiež ukazuje, že najväčší boom zažíva fintech práve teraz. Štvrtina z celkových zhruba 50 miliárd dolárov investovaných za posledných päť rokov bolo investovaných v prvej polovici roka 2015. To je cca 12,5 miliardy dolárov investovaných len za posledných 6 mesiacov.

Nemecká Fidor Bank patrí k štyrom najprogresívnejším finančným inštitúciám na svete. Aktuálne banka spoločne s vývojármi vyvíja vlastný operačný systém. Pri súčasnom rozmachu finančných inštitúcií a fintech startupov banka cíti, že sa jej naskytla jedinečná príležitosť byť vývojárom, IT architektom, i dizajnérom. Nový operačný systém má prepojí finančné weby a aplikácie do jedného celku.

Aké sú trendy, ktorými sa uberá súčasný vývoj v tomto sektore? V prvom rade ide o prácu s dátami. Najviac úspešných startupov sa v súčasnosti venuje vytvoreniu softvéru pre analýzu dát, ktoré má pomôcť ako bankám, tak zákazníkom robiť lepšie rozhodnutia. Druhým trendom sú platby a medzinárodné transfery peňazí. Startupy sa v tejto oblasti sústreďujú na vymýšľanie nových spôsobov realizácie platieb aj s využitím napríklad mobilných telefónov a zrýchľovanie a zlacňovanie platieb do zahraničia. Tretím trendom sú pôžičky, predovšetkým rozvoj peer to peer pôžičky a crowdfunding. Štvrtou oblasťou, kam sa vývoj najčastejšie uberá, je vytváranie komplexných finančných riešení pre malé a stredné podniky.

Lídrom vo fintech sú v Európe bezpochyby Briti. V Londýne je dnes zamestnaných viac ako 44 000 zamestnancov v tomto odvetví, čo je viac ako v New Yorku alebo San Franciscu. V odvetví nechýbajú skúsení softvérový inžinieri, tak ako tomu je v iných sektoroch. Ľudia v Londýne vidí vo fintech sektore veľký potenciál a príležitosť, je to líder medzi startupmi. Tretina z 1,5 miliardy, ktorá bola ako venture capital investovaná do britských technologických firiem, šla práve na londýnsky fintech sektor.

Súvisiace články

Aktuálne správy