Investície do britských ložísk v Severnom mori môžu klesnúť až o 80 %

Investície do ropných a plynárenských projektov v britskej časti Severného mora sa môžu do roku 2017 prepadnúť až o 80 %. Dôvodom sú nízke ceny ropy, ktoré nútia firmy obmedzovať nové investície. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Kapitálové investície v tomto odvetví britského hospodárstva, ktoré vlani dosiahli 14,8 miliardy libier (20,43 miliardy eur), budú pravdepodobne ročne klesať o 2 až 4 miliardy GBP, odhaduje lobistická skupina Oil & Gas U.K. vo svojej správe.
Riaditeľka spoločnosti Deirdre Michieová preto upozorňuje, že ropný priemysel, jedno z dôležitých odvetví britskej ekonomiky, čakajú veľmi ťažké časy.
V správe sa uvádza, že prieskum nových ložísk dosiahol najnižšiu úroveň od 70. rokov minulého storočia. Vlaňajší pád cien ropy o vyše 50 % prinútil firmy, aby zrevidovali svoje investičné plány a zredukovali prevádzkové náklady.
Britská časť Severného mora je z hľadiska prevádzkových nákladov jednou z najdrahších oblastí, čo sa týka ťažby ropy a plynu. A zásoby oboch komodít, ktoré sa tu začali ťažiť v 60. rokoch, v doterajších ložiskách dochádzajú.
Zamestnanosť v britskom ropnom priemysle vlani klesla o 15 % a spoločnosť Oil & Gas U.K. predpovedá, že sa bude ďalej znižovať.
Pokračujúci pokles cien ropy núti firmy, aby zvážili životaschopnosť týchto ložísk.
Podľa škótskej poradenskej firmy Wood Mackenzie približne 140 ropných vrtov v Severnom mori v nasledujúcich piatich rokoch zastaví ťažbu pre nízke ceny ropy. Ropné firmy sa snažia o čo najväčšiu efektivitu a redukciu prevádzkových nákladov, aby si udržali zisk. A to znamená aj ukončenie príliš drahej ťažby.

Súvisiace články

Aktuálne správy