Dolár posilnil oproti jenu aj euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa “ FINANCIE: Dolár posilnil oproti jenu aj euru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 9. septembra (SITA, Reuters) – Japonský jen v stredu už tretí deň po sebe oslaboval. Rast globálnych akciových trhov totiž podkopal dopyt po menách, ktoré sa považujú za bezpečné útočisko. Japonský akciový index Nikkei v stredu stúpol o 7,7 %, čo bol jeho najväčší jednodňový zisk za takmer sedem rokov. Japonskému trhu pomohlo vyjadrenie premiéra krajiny Šinza Abeho, ktorý naznačil ďalšie fiškálne stimuly. Tento vývoj pomohol aj rastu európskeho akciového trhu o 2 %.

Dolár v stredu oproti jenu stúpol o 0,7 % na 120,62 JPY/USD. Spoločná európska mena voči doláru oslabila o 0,5 % na 1,1145 USD/EUR. Euru škodil aj zväčšujúci sa rozdiel medzi úrokovými výnosmi z amerických štátnych cenných papierov a z porovnateľných nemeckých vládnych dlhopisov.

Česká koruna v stredu voči euru do 15:11 SELČ klesla o 0,05 % na 27,050 CZK/EUR. Maďarský forint posilnil o 0,04 % na 313,250 HUF/EUR. Poľský zlotý posilnil o 0,42 % na 4,207 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy