Cena práce v Nemecku v 2. kvartáli vzrástla najstrmšie za vyše 2 roky

Náklady na prácu v Nemecku v 2. kvartáli vzrástli najstrmšie za vyše dva roky. To môže pomôcť ostatným štátom eurozóny zvýšiť konkurencieschopnosť ich produktov vďaka nižším nákladom na výrobu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa údajov spolkového štatistického úradu Destatis sa cena práce (náklady na hrubé mzdy a odvody za zamestnancov) v Nemecku po očistení od kalendárnych vplyvov za tri mesiace do konca júna 2015 zvýšila medziročne o 3,1 %. To bol najstrmší nárast od 1. kvartálu 2013.
Hlavným dôvodom zvýšenia ceny práce bol najmä nárast hrubých miezd v 2. štvrťroku, a to medziročne o 3,4 %, zatiaľ čo výdavky firiem na zdravotné odvody a odvody do sociálnej poisťovne stúpli o 2 %.
Destatist zároveň revidoval smerom nadol údaje za 1. kvartál. Cena práce v Nemecku tak v prvých troch mesiacoch 2015 vrástla o 2,8 % namiesto o 3,2 %, ako naznačoval rýchly odhad.
Eurostat ešte nezverejnil údaje o vývoji ceny práce v 2. štvrťroku. Zo štatistík za prvé tri mesiace 2015 však vyplýva, že v celom regióne, ktorý platí eurom, sa cena práce v 1. kvartáli zvýšila o 2,2 %, teda menej ako v Nemecku.
Ostatné štáty eurozóny považujú vyššie náklady na prácu, a tým aj vyššie platy v Nemecku za výhodu, ktorá im môže pomôcť prekonať ekonomické problémy. Dúfajú totiž, že Nemci tak budú nakupovať viac produktov vyrobených v susedných štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy