Verejne a bez poplatkov: Sprehľadniť hospodárenie pomôže transparentný účet

, FIO Foto: thinkstock

Koľko stála kampaň? Kto stranu sponzoruje? Využije združenie darované peniaze skutočne na charitu? To sú otázky, na ktoré dokážete získať odpoveď aj z pohodlia svojej obývačky.

Na verejných transparentných účtoch môže ktokoľvek kontrolovať pohyby na účte, stav finančných prostriedkov, ale aj to na čo boli peniaze z účtu použité. Údaje sú k dispozícii až rok dozadu.

Transparentný účet bol ešte pred dvomi rokmi dostupný iba v jedinej banke na Slovensku, dnes je situácia iná a organizácie si ho môžu založiť aj bez poplatkov navyše. „Chceme podporiť predovšetkým neziskové organizácie, ktoré vďaka tomu môžu mať prehľadné hospodárenie a zároveň účet bez poplatkov,“ vysvetľuje hovorca Fio banky Ján Franek. Banka len nedávno zaradila bezplatné transparentné účty do svojho portfólia, pričom si ho klienti môžu vytvoriť z už existujúceho účtu.

Po mnohých kauzách a nejasnostiach ohľadom zisku financií na svoje kampane a reálne minutých peňazí sa tlak na politikov a strany zvyšuje. Snaha stransparentniť finančné transakcie bola viditeľná hlavne pred voľbami do mestských zastupiteľstiev a na posty primátorov, kedy svoje účty odkryli kandidát na primátora hlavného mesta Milan Ftáčnik či prešovský kandidát Pavel Hagyari.

Verejný účet je však len jeden z navrhovaných zmien, ktoré sa snaží mimovládny sektor do financovania politických strán zaviesť. Ten navrhuje aj presunúť kontrolu výdavkov a príjmov z parlamentu na nestranný kontrolný orgán, rozšíriť majetkové priznania a aj zvýšiť sankcie za porušenie zákona. 

Súvisiace články

Aktuálne správy