Pod kvalitu podnikateľského prostredia sa podpisujú nekvalitné zákony

Podnikateľské prostredie sa podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) v uplynulých rokoch zhoršuje, čo má podľa jej tajomníka Martina Hoštáka nepriaznivý vplyv na konkurencieschopnosť našich firiem. Za hlavnú príčinu označil prijímanie nekvalitnej legislatívy.
„Mnohé zákony nevychádzajú z poznania reálneho života. Legislatívne úpravy v oblasti daní, obchodných vzťahov, pracovnej zdravotnej služby, obmedzovanie agentúrnej práce, neriešenie vysokých cien energií pre priemysel, neopodstatnená valorizácia minimálnej mzdy či návrhy na rozširovanie vyšších kolektívnych zmlúv v uplynulom období významne sťažili podmienky pre podnikanie a zneistili domácich i zahraničných investorov. Tých potom musíme na Slovensko lákať za cenu veľmi nákladných investičných stimulov,“ zhodnotil Hošták pre TASR.
Udalosti uplynulých týždňov podľa tajomníka RÚZ len potvrdzujú veľký priestor pre zlepšovanie v uvedených oblastiach a i z tohto dôvodu sa RÚZ zapojila do spoločnej iniciatívy zamestnávateľských organizácií pod názvom Rule of Law.
RÚZ kladne hodnotí snahu o konsolidáciu verejných financií a prijatie zákona o odbornom vzdelávaní, ktorý inštitucionalizuje tzv. duálne vzdelávanie na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy