Výpredaje na akciovom trhu: Warren Buffett prišiel o 11 miliárd dolárov, ale smútiť nemusí

, Fortune Foto: SITA

Napriek svojej prezývke, Veštec z Omahy, sa Warren Buffett, zdá sa, nedokázal vyhnúť nedávnemu výpredaju na akciovom trhu.

Buffettova investičná skupina Berkshire Hathaway prišla asi o 11,2 miliardy dolárov svojich investícií na kapitálovom trhu, počas najhoršej recesie od polovice júla do konca augusta. To predstavuje 10,3 % pokles. Dobrou správou pre Buffetta je, že výkon jeho investičného tímu, nebol pravdepodobne oveľa horší, než aký dosiahli ostatní hráči. Počas rovnakého časového horizontu klesol index S&P 500 o 10,1 %.

Napriek tomu sa dá očakávať, že portfóliu aké si zvolil Buffett, sa bude dariť o niečo lepšie. Okrem skutočnosti, že ide o mimoriadne úspešného investora s bohatou históriou, má Buffett tendenciu sústrediť svoje investície do spoločností, ktoré sú založené v USA a sú aj viac zamerané na tamojších zákazníkov. To platí predovšetkým pre firmy, ktoré chce Berkshire získať. Ale nie je to zas až tak konzistentné pre investičné portfólio Berkshire, ktorá má tiež veľké podiely v celom rade nadnárodných spoločností, vrátane Coca-Cola a IBM. Americkej ekonomike sa aj naďalej darí dobre, no veľká panika prišla nedávno z Číny a výpredaj na americkom trhu sa rozšíril na všetky druhy akcií. Samotné akcie Berkshire síce kopírovali trh, ale spadli len o 8,5 %.

Ale celému radu firiem v Berkshire sa darilo oveľa horšie. Akcie spoločnosti Viacom v turbulencii na finančných trhoch klesli o 29 %. Berkshire prvýkrát kúpil akcie mediálneho gigantu už v marci 2012, kedy sa obchodovali za 47 dolárov, teraz sú za 44, ale vlani v lete sa dokázali vyšplhať na viac ako 80 dolárov. Viacom je relatívne malá pozícia v portfóliu Berkshire a pri výbere ju presadil jeden z Buffettových pobočníkov Todd Combs.

Práve jedna z najväčších Buffettových stávok za ostatné roky prudko klesla počas nedávneho zrútenia trhu. Akcie IBM klesli takmer o 17 % keď trh zamdlel. Za uplynulý rok je to pokles o 24 %. Rovnako aj Buffettova posledná investícia, nákup 10 % akcií rafinérskej spoločnosti Phillips, za podiel zaplatil zhruba 4,5 miliardy dolárov, klesla takmer o 5,5 %.

Samozrejme, existujú niektoré významné námietky, že by Buffett alebo Berkshire naozaj prišli o 11 miliárd dolárov, alebo dokonca čo i len o jediný dolár. Rovnako tak ako ani vy. To všetko sú straty cenných papierov. Berkshire neutrpela žiadne skutočné straty, ak počas pádu trhu, čo je však veľmi nepravdepodobné, nepredala svoje pozície. Investičná filozofia Buffetta je všeobecne kúpiť a držať navždy. A keď sa pozrieme na trh od 20. júla do 1. septembra, Buffett a Berkshire, rovnako ako všetci ostatní, už získali späť to čo stratili v čase turbulencií. Pri pohľade na verejne dostupné údaje Berkshire o svojich podnikoch, ktoré sa zverejňujú iba raz za štvrťrok, opäť platí, že Buffett nemá tendenciu priveľmi obchodovať. Napriek tomu, Buffett alebo niektorý z jeho pobočníkov, mohol siahnuť po niekoľkých tituloch v poklese, alebo sa niektorého z podnikov Berkshire zbaviť. To sa ale ešte niekoľko mesiacov nedozvieme.

A aj keď to bolo povedané už mnohokrát, vždy je nutné zopakovať, že Warren Buffett je dlhodobý investor, takže sa nesnaží vsadiť na poklesy trhu. Ani vy by ste tak robiť nemali. Napriek tomu, ak máte peniaze napríklad vo fonde  S&P 500a počas posledných niekoľkých týždňov ste sa ich nedotkli, pravdepodobne ste na tom lepšie ako samotný Veštec z Omahy. Gratulujeme.

Súvisiace články

Aktuálne správy