Vicepremiér Ruska: Nebudeme znižovať produkciu ropy, vieme žiť aj s dnešnými cenami

, CNBC Foto: SITA

Okrem ropy sa Arkadij Dvorkovič, podpredseda vlády Ruskej federácie, pre televíziu CNBC vyjadril aj o sankciách a Číne.

"Pre Rusko, vzhľadom na štruktúru výroby, je veľmi ťažké znížiť umelo dodávky ropy. Ak sa cena ropy bude dostatočne dlho držať nízko, aj dodávky pôjdu dole a to prirodzenou cestou, a myslím, že to je najúčinnejší stabilizátor trhu," vyhlásil Dvorkovič.

Rusko je významným producentom ropy, a je veľmi závislé na výnosoch z predaja ropy, ktoré sa ocitli zhruba na polovici hodnoty z roku 2014 v dôsledku nadmernej ponuky na svetových trhoch a obavám z oslabenia dopytu. Moskva sa horlivo snaží udržať svoju výrobu  a ubrániť svoj podiel na trhu.

Dvorkovič povedal, že Rusko akceptuje pohyblivú cenu ropy. "Iste, boli by sme spokojnejší s cenami 80, alebo 90 dolárov za barel, ale ani aj pri 50 a šesťdesiatich dolároch môžeme optimalizovať, racionalizovať výdavky rozpočtu a ďalšie výdavky a žiť normálne s týmito úrovňami." Cena ropy Brent sa v piatok obchoduje na zhruba 50,60 dolárov za barel, zatiaľ čo WTI okolo 46,60 dolára za barel.

V komentári k ťažkostiam, ktorým čelí Čína, Dvorkovič povedal, že čínska vláda bola schopná riadiť svoju ekonomiku, "veľmi dobre v posledných niekoľkých desaťročiach." "Z nášho pohľadu sme presvedčení, že Čína nájde spôsob, ako stabilizovať situáciu na finančných trhoch, a ako sa dostať do udržateľnej miery rastu v najbližších niekoľkých rokoch," povedal. "Je jasné, že tento rast nebude tak vysoký, ako predtým a nikto neočakáva, že Čína bude opäť rásť 10 percent ročne. Ale šesť až sedem percentné tempo je celkom prirodzený prírastok pre Čínu, veríme, že čínske autority ho dosiahnu."

Na margo globálneho vplyvu čínskeho poklesu Dvorkovič povedal, že spôsobil zníženie tempa rastu. "Rusko, Európa, všetci sú závislí na čínskom vývoji, takže my neustále konzultujeme s čínskymi orgánmi, vieme, čo robia, a veríme, že sa budú môcť vrátiť k normálu a pomôcť zvyšku sveta v raste ,"  povedal Dvorkovič pre CNBC.

Dvorkovič sa vyjadril aj k rozšíreniu západných sankcií proti Rusku kvôli intervencii na Ukrajine. Označil tieto sankcie za rozšírenie "hlúpej politiky."

Ruská ekonomika je na horskej dráhe. Konflikt vypukol začiatkom roku 2014, menu krajiny a jej zásoby ťažko zasiahla klesajúca cena ropy spoločne s odlivom kapitálu a rastúcou infláciou.

Začiatkom tohto týždňa, USA rozšírili sankcie uvalené na Rusko pridaním 29 ľudí na zoznam nežiaducich, informoval Reuters. "Po prvé, všetky tieto hektické kroky o uvalení nových sankcií, alebo rozšírení  existujúcich, sú pre nás len pokračovaním celkom hlúpej politiky vykonávanej našimi partnermi a priateľmi," povedal Dvorkovič. "Vytvárajú  ťažkú ​​situáciu nielen pre Rusko, ale aj pre seba, pre Európu. Najmä Európa stráca veľa zo sankcií, ktoré pôvodne boli uložené Spojenými štátmi, a do istej miery si myslím, že sankcie proti Rusku sú namierené proti Európe, nie proti Rusku. Myslím si, že v určitom okamihu si európske inštitúcie, európske krajiny dvakrát rozmyslia, či budú pokračovať v tejto politike," dodal Dvorkovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy