Nemecké priemyselné objednávky poklesli

Júlové objednávky nemeckých priemyselných firiem sa medzimesačne zmenšili o 1,4 %

Objednávky nemeckého priemyslu v júli klesli viac, ako sa očakávalo, v dôsledku slabšieho dopytu zo zahraničia. Medzimesačne sa priemyselné objednávky zmenšili o 1,4 %, informovalo v piatok nemecké ministerstvo hospodárstva. Výsledok je tak horší v porovnaní s očakávaním analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že objednávky sa znížia o 0,6 %.

Objednávky nemeckých priemyselných firiem zo zahraničia v júli klesli o 5,2 %, ale ich objednávky na domácom trhu sa o 4,1 % zvýšili. „Reálnym problémom je to, čo sa deje so svetovým obchodom,“ povedal Stefan Schilbe z HSBC. „Globálna ekonomika má nedostatok motorov rastu,“ dodal. Nemecká podnikateľská nálada sa v auguste zlepšila ale export, ktorý poháňal ekonomický rast v druhom štvrťroku, by mohol v neskoršej časti tohto roka oslabiť, ak spomalenie čínskeho hospodárstva postihne Nemecko, uviedol ekonomický inštitút Ifo.

Nemecké ministerstvo hospodárstva však uviedlo, že napriek poklesu v júli existuje v rámci priemyselných objednávok trend rastu. „Ekonomické zotavovanie v eurozóne a slabé euro podporujú zahraničný obchod,“ konštatoval rezort hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy