Európa a USA posilnili, Japonsko oslabilo

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 stúpol o 2,4 % na 1 428,77 bodu, Dow Jones si prilepšil o 0,14 % na 16 374,76 bodu, ale Nikkei klesol o 2,2 % na 17 792,16 bodu

Európsky akciový trh vo štvrtok výrazne posilnil. Úvodný rast sa zrýchlil po tom, ako sa Európska centrálna banka (ECB) po svojom prvom zasadaní po týždňoch turbulencií na akciových trhoch vyslovila v prospech ďalšieho uvoľnenia menovej politiky. Akcie stúpli a euro oslabilo v reakcii na to, že šéf ECB Mario Draghi zverejnil horšiu prognózu inflácie a povedal, že banka je ochotná v prípade potreby upraviť alebo rozšíriť svoj program nákupov dlhopisov.

 

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 uzavrel vyššie o 2,4 % a to na úrovni 1 428,77 bodu. Index je však stále o vyše 10 % nižšie v porovnaní so začiatkom augusta, kedy začal klesať pre turbulencie na čínskom akciovom trhu a perspektívu skorého zvýšenia úrokov v USA. K firmám, ktorým sa vo štvrtok v rámci indexu FTSEurofirst 300 darilo najviac, patril britský nízkonákladový prepravca easyJet. Cena akcií tejto leteckej firmy stúpla až o 5,4 %, keďže easyJet vylepšil prognózu svojho celoročného zisku.

Americký akciový trh vo štvrtok mierne posilnil. Investori, ktorých znervóznili nedávne turbulencie na čínskom akciovom trhu, čakali na piatkovú správu o tvorbe nových pracovných miest v USA. Táto správa totiž môže mať vplyv na rozhodnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v otázke, kedy zvýši úrokové sadzby. Rastu amerického akciového trhu v úvode štvrtkového obchodovania pomohlo to, že šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi naznačil dodatočné stimulačné opatrenia v eurozóne. V jednom okamihu americké indexy stúpli o vyše 1 %, ale o svoje zisky neskôr prišli. Indexom Dow Jones a S&P 500 sa však malú časť ziskov podarilo udržať. Priemyselný Dow Jones uzavrel vyššie o 0,14 % na úrovni 16 374,76 bodu a S&P 500 bol v závere obchodovania silnejší o 0,12 % na úrovni 1 951,13 bodu, ale technologický Nasdaq klesol o 0,35 % na 4 733,50 bodu.

Japonský akciový trh v piatok klesol na sedemmesačné minimum, keďže medzi investormi bola averzia voči riziku pred zverejnením správy o vývoji trhu práce v USA. Hlavný tokijský index Nikkei utrpel najvýraznejší týždenný pokles za takmer 1,5 roka. Nikkei si odpísal 2,2 % a uzavrel na hodnote 17 792,16 bodu. Za celý týždeň oslabil o 7 %, pričom išlo už o štvrtý týždeň jeho poklesu. Podnetom pre piatkový výpredaj na japonskom trhu bol rast jenu voči euru a doláru. Oslabila väčšina exportérov. Spoločnosť Toyota Motor Corp klesla o 2,5 % a firma Panasonic Corp zlacnela o 4 %. Širší index Topix oslabil o 2,1 % na 1 444,53 bodu. Za celý týždeň si odpísal 6,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy