Rast ekonomiky v druhom štvrťroku zrýchlil na 3,2 %

V medzikvartálnom porovnaní po sezónnom očistení hrubý domáci produkt Slovenska reálne stúpol v druhom kvartáli oproti prvému štvrťroku o 0,8 %.

Hrubý domáci produkt Slovenska v druhom kvartáli reálne medziročne stúpol o 3,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR, ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad rastu hrubého domáceho produktu z augusta. Dynamika slovenského hospodárstva tak oproti vlaňajšku zrýchlila o 0,6 percentuálneho bodu, oproti prvému štvrťroku tohto roka bol rast rýchlejší o 0,1 percentuálneho bodu. V bežných cenách sa pritom na Slovensku vyprodukoval hrubý domáci produkt v objeme 19,316 mld. eur, čo znamenalo medziročný nárast o 3 %. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnom očistení hrubý domáci produkt reálne stúpol o 0,8 %.

Slovenské hospodárstvo pritom v druhom kvartáli ťahal tak domáci, ako aj zahraničný dopyt. Zahraničný dopyt sa podľa údajov Štatistického úradu SR zvýšil o 4,4 % a domáci dopyt o 4,7 %. Domáci dopyt tak zaznamenal najrýchlejší medziročný rast od druhého kvartálu 2011. Podporili ho najmä investície. „Rozhodujúcim faktorom rastu domáceho dopytu bola vyššia tvorba hrubého kapitálu o 12,1 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 10 %,“ informuje Štatistický úrad SR. Dynamika tvorby hrubého kapitálu sa pritom medziročne zvýšila o 4,5 percentuálneho bodu, kým tvorba hrubého fixného kapitálu stúpla o 4,7 percentuálneho bodu.

Konečná spotreba verejnej správy sa zvýšila o 4,1 % a konečná spotreba domácností o 2,3 %. Vzrástla aj spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich prevažne domácnostiam o 3,4 % a tvorila 1 % hrubého domáceho produktu. Rast vonkajšieho dopytu sa spomalil o 0,5 percentuálneho bodu na 4,4 % pri raste dovozu výrobkov a služieb o 6 %.

Výkonnosť národohospodárskych odvetví meraná hrubou pridanou hodnotou vzrástla v druhom štvrťroku 2015 medziročne o 2,6 %. Vývoj ovplyvnil rast vo väčšine odvetví, z toho najmä v stavebníctve o 11,2 %, informačných a komunikačných činnostiach o 6,5 %, priemysle o 4,1 % a vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, doprave a skladovaní a ubytovaní a stravovaní o 3,2 %. Vyššiu pridanú hodnotu vytvorili aj odvetvia verejná správa, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc o 3,6 %, činnosti v oblasti nehnuteľností o 1,1 %, odborné, vedecké a technické činnosti o 0,6 % a umenie, zábava a rekreácia a ostatné činnosti o 0,2 %. Pridaná hodnota sa znížila len vo finančných a poisťovacích činnostiach o 13,5 % a v pôdohospodárstve o 6,1 %. Pozitívny trend štatistici zaznamenali aj pri vyššom výbere čistých daní z produktov o 9,4 %.

Za celý prvý polrok tohto roku tak objem vyprodukovaného hrubého domáceho produktu na Slovensku predstavoval 37,123 mld. eur. V bežných cenách tak stúpol o 2,8 %. V stálych cenách slovenské hospodárstvo medziročne vzrástlo o 3,2 %, čo bolo o 0,8 percentuálneho bodu rýchlejší rast ako v prvom polroku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy