Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júli klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júli prekvapujúco klesli, a to najstrmšie za šesť mesiacov. Dôvodom je spomaľovanie globálneho obchodu. To signalizuje, že rast najväčšej európskej ekonomiky nebude priamočiary a hladký. Informovali o tom agentúry RTTNews a Bloomberg.
Podľa najnovších štatistík ministerstva hospodárstva v Berlíne počet objednávok na nemecké produkty, po očistení od sezónnych vplyvov inflácie, sa v júli znížil o 1,4 % v porovnaní s júnom, keď vzrástol o 1,8 %. Analytici pritom odhadovali, že dopyt po nových výrobkoch z Nemecka sa v júli síce spomalí, ale vzrastie v priemere o 0,6 %.
Štatistiky tiež odhalili, že na domácom, nemeckom trhu sa nové objednávky na priemyselné výrobky v sledovanom mesiaci zvýšili o 4,1 %, ale dopyt po nemeckých výrobkoch v zahraničí klesol o 5,2 %. Z toho objednávky v eurozóne vzrástli o 2,2 %, ale dopyt po nemeckých výrobkoch na ostatných zahraničných trhoch sa prepadol o 9,5 %.
V medziročnom porovnaní klesol počet objednávok na nemecké výrobky po očistení od sezónnych vplyvov v júli o 0,6 %.
Nemeckí exportéri tak pociťujú ochladzovanie globálneho obchodu a najmä spomaľovanie čínskej ekonomiky. To znamená, že firmy v Nemecku sa budú musieť viac spoliehať na domáci dopyt. Nemecká ekonomika si zatiaľ udržuje rast, aj keď pomerne mierny, a to vďaka rekordne nízkej nezamestnanosti a zvyšovaniu platov.
Európska centrálna banka vo štvrtok (3.9.) zhoršila prognózu hospodárskeho rastu celej eurozóny v tomto roku na 1,4 % z 1,5 %, ktoré očakávala ešte v júni práve pre spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík.

Súvisiace články

Aktuálne správy