Europoslanci z poľnohospodárskeho výboru odmietajú národné zákazy GMO

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre poľnohospodárstvo (AGRI) dnes zamietli návrh smernice Európskej komisie, podľa ktorého by členské štáty EÚ mali právomoc obmedziť alebo zakázať používanie geneticky modifikovaných potravín alebo krmív (GMO) schválených na úrovni celej EÚ.
Podľa členov výboru AGRI sú obavy, že ľubovoľné národné zákazy by mohli viesť k narušeniu hospodárskej súťaže na jednotnom trhu EÚ a zároveň ohroziť výrobu potravín, keďže výrobný potravinársky sektor EÚ je silno závislý od dovozu geneticky modifikovaných krmív.
Stanovisko výboru AGRI bude ďalej skúmať parlamentný Výbor pre životné prostredie (ENVI), ktorý má hlavné slovo z hľadiska celkového odporúčania ako hlasovať v pléne EP. Členovia výboru ENVI budú o svojej pozícii voči návrhu Európskej komisie o možnosti zakázať GMO na národnej úrovni rokovať 12. a 13. októbra, téma sa na hlasovanie v pléne EP dostane koncom októbra (28.-29.10).
„Dnešné hlasovanie v poľnohospodárskom výbore vysiela jasný signál. Návrh komisie umožniť členským štátom, aby rozhodli, či sa má obmedziť alebo zakázať používanie geneticky modifikovaných potravín a krmív na ich území, musí byť odmietnutý. Nebudovali sme jednotný trh EÚ, aby ho svojvoľné politické rozhodnutia úplne rozložili,“ uviedol v tejto súvislosti nemecký europoslanec a navrhovateľ pozície výboru AGRI Albert Dess.
Podľa jeho slov je prístup exekutívy EÚ nereálny, lebo je veľa odvetví v EÚ, ktoré sú do značnej miery závislé od dovozu geneticky modifikovaných krmív a bez ich dovozu by neboli schopné na trhu prežiť. Najkritickejšia situácia by podľa neho nastala v odvetví produkcie živočíšnych potravín, čo by Európanov prinútilo dovážať viac krmív z tretích krajín, ktoré nemusia nevyhnutne rešpektovať vysoké štandardy výroby platné na území EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy