Obchodný deficit USA klesol v júli na 5-mesačné minimum

Obchodný deficit Spojených štátov klesol v júli na najnižšiu hodnotu za posledných päť mesiacov, k čomu prispel rast exportu a naopak, pokles dovozu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo obchodu dnes uviedlo, že obchodný deficit USA klesol v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 7,3 % na 41,9 miliardy USD (37,31 miliardy eur). To je najnižší schodok od februára. Deficit zahraničného obchodu za jún ministerstvo revidovalo smerom nahor, keď pôvodne udávalo schodok na úrovni 43,8 miliardy USD, neskôr ho však upravilo na 45,2 miliardy USD.
Júlový údaj je lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí očakávali, že deficit klesne len na 42,4 miliardy USD.
Pod lepší než očakávaný júlový vývoj obchodného deficitu sa do veľkej miery podpísal export. Ten sa zvýšil medzimesačne o 0,4 % na 188,5 miliardy USD, čo znamená prvý rast vývozu od apríla. Napriek tomu výsledky v oblasti exportu aj naďalej negatívne ovplyvňuje silný kurz dolára. Od júna minulého roka posilnila americká mena oproti menám najväčších obchodných partnerov Spojených štátov o 16,8 %.
Dovoz zasa v júli klesol o 1,1 % na 230,4 miliardy USD. Najvýraznejšie klesol dovoz spotrebného tovaru, naopak, import áut bol historicky najvyšší.
Vývoz USA do Číny klesol v júli o 1,9 % a dovoz z tejto krajiny o 0,2 %. Politicky citlivý obchodný deficit USA s Čínou sa tak medzimesačne zvýšil o 0,4 % na 31,6 miliardy USD. Vývoj obchodu s Čínou v nasledujúcich mesiacoch budú USA ešte pozornejšie sledovať, keďže Peking v auguste devalvoval jüan.
Vývoz do Kanady klesol o 8,3 % a očakáva sa, že sa dostane pod ešte väčší tlak potom, ako kanadská ekonomika skĺzla v 2. kvartáli do recesie. Znížil sa aj vývoz do Európskej únie, a to o 5,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy