Septembrové zasadnutie ECB: Politika bez zmeny a horší výhľad na rast ekonomiky

, ECB Foto: SITA

ECB na septembrovom zasadnutí ponechala podľa očakávania základnú úrokovú sadzbu na 0,05 %, depozitnú sadzbu na -0,20 % a refinančnú sadzbu na 0,30 %.

Európska centrálna banka v marci v rámci úsilia o podporu hospodárskeho rastu a odvrátenia deflácie v eurozóne spustila takzvané kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky, zahŕňajúce rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov. Banka v rámci tohto programu, ktorý potrvá minimálne do septembra budúceho roka, pumpuje do finančného systému mesačne okolo 60 miliárd eur.

Predpokladalo sa, že ECB na septembrovom zasadnutí ponechá svoju menovú politiku bez zmeny. Väčšina analytikov však podľa agentúry Reuters očakáva, že banka časom program kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky rozšíri alebo predĺži. Podľa šéfa ECB Draghiho postupuje program QE bez problémov. Touto informáciou otvoril tlačovú besedu.

– Súčasná situácia na trhoch je natoľko volatilná, že sme nedokázali rozhodnúť, či bude mať dlhodobé dôsledky na cenový výhľad, alebo bude mať len dočasný vplyv. Situáciu ďalej monitorujeme. Medzitým budeme pokračovať v nákupoch aktív v objeme 60 miliárd eur mesačne. Majú pokračovať do konca septembra 2016, alebo dlhšie, ak je to nutné, kým neuvidíme návrat strednodobého výhľadu inflácie blízko, ale pod 2 %.

– Reálny HDP bude podľa všetkých indikátorov v druhom štvrťroku rásť podobným tempom ako v prvom kvartáli.

– Na globálny rast a dopyt po európskom tovareu majú dopad spomaľujúce ekonomiky v rozvíjajúcom sa svete.

– Ekonomické oživenie bude pokračovať, ale pomalším tempom.

– Znižujeme odhad rastu HDP v roku 2016 na 1,7 % oproti predchádzajúcim 1,9 % a pre rok 2017 na 1,8 % z predtým predpokladaných 2 %. Medziročná inflácia bude v krátkom období veľmi nízka, ku koncu roka by mala začať rásť. V roku 2016 a 2017 by mala ďalej oživiť vďaka očakávanému ekonomickému oživeniu. Tento rast inflácie však bude pomalšie, než sme predtým čakali. V roku 2015 očakávame infláciu na 0,1 % (predtým 0,3 %), na rok 2016 potom očakávame rast cien tempom 1,1 % (predchádzajúca prognóza počítala s 1,5 % rastom) a pre rok 2017 1,7 % (predchádzajúca prognóza predvídala 1,8 %).

– Dynamika poskytovania úverov nefinančným inštitúciám zostáva utlmená. Medziročné tempo poskytovanie úverov domácnostiam sa v júli zvýšilo na 1,9 % z júnových 1,7 %.

– Monetárna politika sa sústredí na udržanie cenovej stability v strednodobom horizonte. Aby však bola plne efektívna, je potrebné, aby sa k nej pripájali aj iné politiky – je potrebné bojovať efektívnymi štrukturálnymi reformami s nezamestnanosťou a situáciou na trhu práce.

– V nasledujúcich mesiacoch by sme mohli zaznamenať negatívny mieru inflácie. Je to ale deflácia? ECB sa domnieva, že ide len o dočasný stav spôsobený poklesom cien ropy. Sme ochotní rokovať, sme pripravení konať a máme možnosť konať, ak to bude potrebné.

– Finančné podmienky sa v poslednom čase utiahli, obzvlášť v posledných dvoch týždňoch – monetárne prostredie však zostáva uvoľnené.

– Menový kurz eura je dôležitý pre rast a infláciu.

-Náš mandát sa týka cenovej stability nie menového kurzu. Neriešili sme akúkoľvek zmenu nášho 2 % cieľa inflácie. Neboli by sme veľmi dôveryhodní, keby sme menili svoj cieľ zakaždým, keď sa ukáže byť trochu ťažké dosiahnuť ho. Takže nie, o zmene cieľa sme nehovorili.

– Grécko musí preukázať, že sa drží dohôd a robí potrebné kroky. Je niekoľko rôznych čiastkových cieľov, ktoré Grécko musí naplniť, než budeme zvažovať možnosť nákupu dlhopisov Grécka. Viete, aby sme mohli nakupovať dlhopisy danej krajiny, nesmie táto krajina byť práve v revízii záchranného programu, zároveň musí byť vykonaná analýza udržateľnosti dlhu a potom sa tiež musíme držať ďalších pravidiel.

– Ceny ropy môžu byť nízke kvôli dopytu alebo ponuke. V tomto prípade ide o previs ponuky a zároveň pokles dopytu. Pokiaľ nedôjde k druhotnému dopadu, napríklad preliatiu nízkych cien aj do neenergetických zložiek inflácie, potom môžu byť nízke ceny ropy v podstate pozitívne.

– Dnes sme neriešili, ako by sme QE rozširovali. Nie som ešte v bode, kedy by sme rozšírenie QE považovali za nevyhnutné.

– Naša uvoľnená politika sa prepracúva do reálnej ekonomiky, a to nielen v podobe rastu menových báz M1 a M3, ale aj v oživovaní poskytovaní úverov.

– Niektoré rozvíjajúce sa ekonomiky spomaľujú tempo rastu a je nepravdepodobné, že to je len prechodný stav. Až sa uvidí, či zažívame na trhoch krátkodobú volatilitu, alebo je to trvalo volatilný stav. Inflačné očakávania sú pomerne dosť volatilné v poslednom čase.

– Čo sa týka témy utečencov, myslím, že by každý Európan mal byť znepokojený tým, k akým tragickým úmrtiam dochádza na našom prahu. ECB však nemá žiadny politický mandát, toto je na európskych vládach.

-Náš mandát sa týka inflácie, nie jadrovej inflácie. Neignoruje ju, rovnako ako neignoruje ekonomický rast, ale politiku staviame na celkovej inflácii.

– Dôvodom pre zmenu našich predikcií je pokles cien ropy a pomalšie uzatváranie produkčnej medzery.

– Očakávame, že blížiace sa stretnutie G20 prinesie viac svetla do súčasnej čínskej situácie. Čína však niekoľkokrát zdôraznila, že ohľadom menového kurzu budú plniť svoje záväzky z G20.

– Žiadny z guvernérov dnes neloboval za to, aby sme menili program QE, jeho objem alebo tempo, o tom sme nediskutovali.

– Nedostatočná integrácia krajín v únii je zdrojom krehkosti únie. Dôvodom tejto pomalej integrácie je čiastočne tiež história, bavíme sa tu o krajinách, ktoré spolu dlho bojovali. Teraz si však uvedomujú, že Európska únia nie je len hospodársky projekt, ale predovšetkým politický projekt, ktorý by mal zabezpečiť trvalý mier. Napriek tomu však integrácia nie je ľahká vec. Je to proces, ktorý sa pomaly posúva dopredu. A posúva sa práve tým, ako naráža na výzvy a prekonáva ich.

– Bolo by dobré, keby sme sa posunuli smerom k vytvoreniu jednotnej európskej inštitúcie spravujúcej rozpočet.

Súvisiace články

Aktuálne správy