Gazprom bude dodávať plyn Číne z ruského Ďalekého východu

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a čínska firma China National Petroleum Corporation podpísali memorandum o porozumení počas návštevy Vladimira Putina v Pekingu

Ruská spoločnosť Gazprom, ktorá je najväčším producentom plynu v krajine, podpísala memorandum o porozumení s čínskou firmou China National Petroleum Corporation (CNPC) o dodávkach plynu do Číny z ruského Ďalekého východu. Informoval o tom vo štvrtok generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. Memorandum obe firmy podpísali počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu v rámci osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Ázii.
Rusko sa snaží o zvýšenie predaja energií v Ázii. Reaguje tak na ochladenie politických vzťahov s Európou, ktoré viedlo k sankciám voči Moskve pre jej rolu v ukrajinskej kríze. Gazprom sa minulý rok dohodol na dodávkach plynu do Číny z východnej Sibíri v objeme 38 mld. kubických metrov ročne, čiže v rovnakom množstve aké dodáva do Nemecka. Tieto dodávky na čínsky trh by sa mali začať v roku 2019.

CNPC je integrovanou energetickou spoločnosťou, ktorá produkuje a dodáva ropu a plyn. Firma realizuje prieskum a ťažbu uhľovodíkov na čínskej pevnine aj z mora pri pobreží krajiny ale aj v zahraničí. Spoločnosť prevádzkuje sieť plynovodov a ropovodov v celkovej dĺžke 79 tis. kilometrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy