Podnikateľská aktivita v eurozóne rástla rýchlejšie

Zložený index nákupných manažérov je nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu, už od polovice roka 2013

Podnikateľská aktivita v eurozóne rástla v auguste najrýchlejším tempom za posledné štyri roky. Na priaznivom výsledku sa podieľal rast v Nemecku a v Taliansku, keďže súkromný sektor v oboch krajinách stúpol na úroveň 55,0 bodu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého finálne výsledky zverejnila vo štvrtok.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci odvetvia služieb a priemyslu, ktorý agentúra Markit zostavuje, v auguste v eurozóne stúpol na 54,3 bodu, kým predošlý odhad hovoril o 54,1 bodu. V júli PMI dosiahol hodnotu 53,9 bodu. Zložený index je nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou rast súkromnej aktivity od poklesu už od polovice roka 2013.

„PMI naznačuje rast HDP eurozóny o takmer 0,4 % v treťom štvrťroku, slušná, aj keď nie mimoriadna miera rastu,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. Sektor služieb, ktorý je v krajinách eurozóny dominantný, v auguste stúpol na 54,5 bodu z júlových 54,0 bodu. PMI spracovateľského sektora však rástol pomalšie ako minulý mesiac, keď oproti júlovým 52,4 bodu dosiahol v ôsmom mesiaci výšku 52,3 bodu. Firmy minulý mesiac, aj keď len mierne, zvýšili ceny prvýkrát od roku 2012. Zložený index cien stúpol na 50,1 bodu z 49,8 bodu v júli.

Súvisiace články

Aktuálne správy