Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa v auguste zrýchlilo

Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa v auguste zrýchlilo viac, ako naznačoval rýchly odhad. To signalizuje, že ekonomika regiónu, ktorý platí eurom, rastie. Vyplýva to zo spresnených výsledkov prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry Reuters a Bloomberg.
Podľa tohto prieskumu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v auguste zvýšil na 54,3 bodu namiesto na 54,1 bodu z júlových 53,9 bodu.
Pod lepší výsledok augustového PMI sa podpísal najmä strmý rast tohto indexu v najväčšej ekonomike bloku, v Nemecku, a to na 55 bodov z 53,7 bodu v júli. Aj PMI tretej najväčšej ekonomiky eurozóny – Talianska – sa v auguste vyšplhal na 55 bodov a dosiahol najvyššiu úroveň od marca 2011. Španielsky PMI síce mierne klesol na 59,6 bodu z 59,7 bodu v júli, ale je najvyšší v eurozóne. Zlou správou však je, že hodnota tohto indexu vo Francúzsku sa v auguste znížila na 50,2 bodu, a dosiahla najnižšiu úroveň v tomto roku.
Hodnota PMI pre celú eurozónu sa tak ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI sa drží nad touto úrovňou od júla 2013.
Augustová hodnota PMI podľa hlavného analytika Markit Chrisa Williamsona naznačuje, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v 3. kvartáli zvýši o zhruba 0,4 %. To je síce solídny výsledok, ale nie oslňujúci. Dôvodom slabého hospodárskeho rastu regiónu je spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík aj posilňovanie eura. Tieto dva faktory môžu mať v nasledujúcich mesiacoch negatívny vplyv na tempo hospodárskeho rastu eurozóny.
Prieskum Markit zároveň odhalil, že aj spresnená hodnota PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé, v auguste vzrástla o niečo viac, ako naznačoval rýchly odhad. A to na 54,4 bodu z 54 bodov v júli, namiesto na 54,3 bodu.
Na druhej strane, PMI výrobného sektora eurozóny sa v auguste znížil na 52,3 bodu z júlových 52,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy