MMF varuje pred rizikami pre globálnu ekonomiku

Medzinárodný menový fond zároveň uviedol, že Čína by mala pokračovať v reformách napriek rozruchu na akciových trhoch

Riziká, ktoré by mohli viesť k poklesu globálnej ekonomiky a kombinácia hrozieb, medzi ktoré patrí pomalší rast v Číne a rastúca volatilita na trhoch, by mohli výrazne zhoršiť ekonomický výhľad. Informoval o tom Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý v stanovisku pre zasadnutie predstaviteľov krajín G20 identifikoval viacero potenciálne nebezpečných rizík od silnejúceho amerického dolára po oslabenie mien rozvíjajúcich sa ekonomík. Ďalšími rizikami sú napríklad padajúce ceny komodít a slabnúce kapitálové toky.

 

MMF v júli zhoršil svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky na 3,3 % v roku 2015. Prognózu rastu čínskej ekonomiky zhoršil na 6,8 %. Obavy o rast čínskej ekonomiky a devalvácia meny spôsobili rozruch na globálnych finančných trhoch. Podľa MMF by však Čína mala udržať reformný kurz. "Nedávna výrazná korekcia na akciových trhoch by nemala odradiť predstaviteľov krajiny od pokračujúcich reforiem, ktoré dajú trhovému mechanizmu väčšiu silu v ekonomike, eliminujú skreslenia a posilnia inštitúcie,“ uviedol MMF.

Fond vo svojom stanovisku taktiež uvádza, že japonská centrálna banka by mala byť pripravená na ďalšie uvoľňovanie politiky a Európska centrálna banka by mala rozšíriť rozsah programu nákupu dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy