Aktivita ruského sektora služieb v auguste nečakane klesla

Aktivita ruského sektora služieb v auguste nečakane klesla. Dôvodom bol slabý rast nových objednávok a zložité podmienky v ekonomike, ktorá sa zmieta v recesii. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit index nákupných manažérov (PMI) z ruského sektora služieb, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity širokej škály firiem, od bánk po malé opravovne, sa v auguste znížil na 49,1 bodu z júlových 51,6 bodu.
Augustová hodnota indexu sa tak prepadla pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu. Analytici pritom očakávali, že sa udrží nad touto hranicou a dosiahne 50,3 bodu. Augustový PMI je zároveň najnižší od marca tohto roka.
Kombinovaný PMI pre sektor služieb aj výrobný sektor sa v auguste tiež prepadol pod zlomovú hranicu na 49,3 bodu z 50,9 bodu v júli.
Nové objednávky v sektore služieb v auguste vzrástli len nepatrne, zatiaľ čo vo výrobnom sektore klesli, už šiesty mesiac v rade. Miera zamestnanosti sa v oboch odvetviach znížila, z toho vo výrobe najstrmšie za tri mesiace. Vstupné ceny pritom prudko vzrástli na päťmesačné maximum v dôsledku oslabenia ruského rubľa. To núti ruské firmy, aby zvyšovali ceny svojich produktov.
Podľa Paula Smitha, ekonóma Markit, tieto faktory zvyšujú neistotou v súvislosti s ďalšími vyhliadkami ruskej ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v 2. kvartáli 2015 znížil medziročne o 4,6 %, čo bol jeho najprudší prepad od roku 2009. V prvých troch mesiacoch roka HDP klesol o 2,2 %.
Ruské ministerstvo hospodárstva odhaduje, že za celý rok 2015 sa HDP zníži o 2,8 %. Jednou z príčin recesie je aj slabý domáci dopyt z dôvodu výrazného oslabenia rubľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy