Poľská centrálna banka úroky nezmenila

Vedenie banky konštatovalo, že najnovšie ekonomické údaje naznačujú stabilný rast hospodárstva v nadchádzajúcich mesiacoch

Poľská centrálna banka na svojom stredajšom zasadaní ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 1,5 %. Tento krok je v súlade s očakávaniami analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. V marci centrálna banka krajiny uviedla, že cyklus uvoľňovania menovej politiky ukončila. Vedenie banky v stredu konštatovalo, že najnovšie ekonomické údaje naznačujú stabilný rast hospodárstva v nadchádzajúcich mesiacoch. Uviedlo však, že inflácia sa na želanú úroveň 2,5 % pravdepodobne vráti pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo.

„Ceny budú v nadchádzajúcich kvartáloch pokračovať v pomalom raste. Avšak riziko výraznejšieho spomalenia nových trhových ekonomík a pokles cien komodít zvyšujú neistotu v oblasti tempa návratu indexu spotrebiteľských cien na želanú úroveň,“ uviedol vo vyhlásení Výbor pre menovú politiku poľskej centrálnej banky. „Údaje o júlovom raste ekonomiky a maloobchodných tržbách naznačujú stabilizáciu hospodárskeho rastu v nadchádzajúcich kvartáloch,“ konštatoval zároveň výbor.

Súvisiace články

Aktuálne správy