V súkromnom sektore v USA vzniklo v auguste 190.000 nových pracovných miest

Firmy v americkom súkromnom sektore vytvorili v auguste 190.000 nových pracovných miest. Aj keď je to dobrý výsledok, je slabší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali so vznikom až 210.000 nových pracovných pozícií. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré zverejnili dnešné údaje inštitútu ADP.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom však výsledok predstavuje podstatné zvýšenie počtu nových pracovných miest, keďže v júli ich súkromný sektor vytvoril po revízii smerom nadol 177.000. Najlepším mesiacom v poslednom 6-mesačnom období bol však jún, keď v USA vzniklo v súkromnom sektore až 231.000 nových pracovných miest.
Podľa ekonómov údaje za august 2015, ktoré stále predstavujú slušné tempo tvorby nových pracovných pozícií, signalizujú, že otrasy na finančných trhoch a spomaľujúci sa rast v Číne nemali zatiaľ na americký pracovný trh výraznejší vplyv.
Trhy teraz čakajú na správu amerického ministerstva práce, ktoré v piatok 4. septembra zverejní údaje z celého pracovného trhu, teda vrátane verejného sektora. Ekonómovia očakávajú, že v USA vzniklo v auguste vyše 220.000 nových pracovných miest a miera nezamestnanosti klesla na 5,2 % z 5,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy