SR patrí k tým členom EÚ, v ktorých priemyselné ceny stúpli

Medzimesačne sa priemyselné ceny v rámci Európskej únie v júli znížili o 0,2 %, stúpli iba v Írsku, na Cypre, na Slovensku, vo Fínsku a v Španielsku.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v júli medzimesačne klesli o 0,1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížili o 0,2 %. V porovnaní s júlom minulého roka ceny priemyselných producentov v eurozóne oslabili o 2,1 % a v rámci celej EÚ sa znížili o 2,7 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa síce ceny priemyselných výrobcov v júli medziročne znížili o 4,3 %, čiže výraznejšie v porovnaní s priemerom za eurozónu a celú EÚ, ale medzimesačne stúpli o 0,2 %. Medzimesačne sa ceny v rámci EÚ zvýšili iba v Írsku (1,3 %), na Cypre (0,6 %), na Slovensku a vo Fínsku (zhodne 0,2 %) a v Španielsku (0,1 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali v Dánsku (-2,6 %), Estónsku (-1,5 %), Grécku (-1,4 %) a Belgicku (-1 %).

Medziročne sa júlové ceny priemyselných výrobcov znížili vo všetkých štátoch EÚ okrem Luxemburska, kde o 0,5 % vzrástli. Najvýraznejší pokles cien priemyselných producentov oproti júlu minulého roka evidovali v Dánsku (-9 %), Litve (-8,3 %), Veľkej Británii (-7 %), na Cypre (-6,7 %), v Grécku (-5,4 %) a v Holandsku (-5,2 %).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy