Čína by mala Venezuele poskytnúť úver na zvýšenie ťažby ropy

Ako uviedol prezident Venezuely Nicolás Maduro, úver je určený "na postupné zvýšenie produkcie ropy v nasledujúcich mesiacoch". Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying však nepotvrdila, či Čína skutočne súhlasila s poskytnutím úveru.

Venezuela uzavrela s Čínou dohodu o poskytnutí úveru vo výške 5 mld. USD na zvýšenie produkcie ropy, povedal v televízii v utorok večer venezuelský prezident Nicolás Maduro. Ako uviedol prezident Venezuely, ktorá je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), úver je určený "na postupné zvýšenie produkcie ropy v nasledujúcich mesiacoch". Bližšie detaily však neprezradil.

 

Zdroj zo štátnej venezuelskej ropnej spoločnosti PDVSA v marci informoval agentúru Reuters o úvere vo výške 5 mld. USD. Úver by pravdepodobne mal byť určený výhradne na najímanie čínskych firiem na zvýšenie produkcie na ropných poliach spoločnosti. Čína už Venezuele poskytla 50 mld. USD v rámci zmluvy z roku 2007, keď sa dohodli, že Caracas bude úvery splácať ropou. Dohoda pomohla čínskym firmám expandovať na venezuelských trhoch v čase chronického nedostatku spotrebných tovarov. Po minuloročnom prepade cien ropy, ktorý ešte prehĺbil ekonomickú krízu v krajine, je pre Caracas dohoda kľúčová. Maduro povedal, že Venezuela posiela denne do Číny okolo 700 tis. barelov ropy.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying však nepotvrdila, či Čína skutočne súhlasila s poskytnutím úveru. "Veríme, že spolupráca Číny, vrátane finančnej spolupráce, s krajinami ako je Venezuela, je založená na základe pochopenia vzájomne prospešných cieľov, a že prispeje k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju v príslušných krajinách a miestach," povedala hovorkyňa.

(1 EUR = 1,1236 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy