Blíži sa septembrové zasadnutie ECB: Oznámi Draghi rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania?

, CNBC Foto: SITA

Ak členovia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) dúfali, že koniec leta sa ponesie v pokojnom duchu, boli určite sklamaní. Vari sme sa ešte nenaučili za posledných päť rokov, že práve august je plný prekvapení často v podobe škaredej volatility? Tento rok nebol žiadnou výnimkou.

Tentoraz ale vinníka nehľadajme v Grécku alebo Číne, ktorá nečakane devalvovala svoju menu. Nenechala jüanu voľný pohyb, čo sa odrazilo aj pohybe blue chip akcií.

Prominentný člen Rady guvernérov, viceprezident Vitor Constâncio, na konferencii v Nemecku minulý týždeň bagatelizoval volatilitu na čínskom akciovom trhu. Dodal, že "existuje len málo známok spomalenia čínskej ekonomiky a tamojší akciový trh nie je úzko spojený s činnosťou na zemi."

Ak súhlasíte s myšlienkami tohto dobromyseľného portugalského ekonóma, mali by ste sa prikláňať k názoru, že ECB sa bude snažiť udržať oheň aj na svojom štvrtkovom zasadnutí. Nanajvýš by prezident ECB Mario Draghi mohol použiť slovnú intervenciu, vyjadrujúcu obozretnosť voči vplyvu vonkajších faktorov (teda Číne) pri raste a inflačnej dynamike eurozóny.

Vitor Constâncio
Inflačný výhľad sa rozhodne nezlepšil smerom k cieľu ECB, vzhľadom k posilňovaniu eura voči americkému doláru a pokračujúcim protiinflačným tlakom pri poklese cien ropy. Hoci energetické komodity predstavili pozoruhodné zotavenia počas minulého týždňa, existujú pochybnosti o dlhodobejšom oživení cien ropy, ktoré už opäť klesli.

Napriek slovám, ktoré sme počuli z úst Constância, existujú ekonómovia, ktorí očakávajú viac explicitné uvoľnenie z ECB, než sú len holubičie správy od šéfa ECB na ktoré sme už zvyknutí. Tieto očakávania podporil aj výkonný člen predstavenstva ECB Peter Praet minulý týždeň, keď vyslovil nasledujúcu vetu. "ECB je pripravená rozšíriť alebo predĺžiť program kvantitatívneho uvoľňovania v prípade potreby, ako by prepady cien komodít a riziká globálneho rastu ohrozili inflačný cieľ 2 percentá." Dodal, že nákup dlhopisov by bol "flexibilnejší, pokiaľ ide o dĺžku a zloženie."

Podľa analytikov ABN Amro môžu tieto pripomienky "výrazne zvýšiť šance, že ECB zvýši alebo rozšírenie QE na svojom septembrovom zasadnutí… Mohlo by to znamenať, že ECB ohlási, že QE bude mať otvorený koniec, alebo že zväčší veľkosť mesačných nákupov."

Ekonómovia Goldman Sachs však veria, že iba "náhla strata hybnosti" by ospravedlnila okamžitú reakciu v podobe zvýšenia mesačných nákupov. Pokiaľ ide o explicitné predĺženie programu, ktorý má skončiť v septembri 2016, Goldman Sachs napísal, že "len downgrade strednodobého inflačného výhľadu" by to ospravedlnil.

ECB bude svoje vyhliadky aktualizovať vo štvrtok. Všeobecne sa očakáva, že svoju prognózu inflácie posunie dole, kvôli nižším cenám ropy. Augustová inflácia je podľa predbežných výsledkov na úrovni 0,2 percenta, stabilná od júla, ťahal dole energiou. Goldman Sachs všaK verí, že inflačný výhľad na rok 2017 bude bezo zmeny na úrovni 1,8 percenta. Žiadne bezprostredné rozšírenie QE potom nemusia prichádzať do úvahy. S tým súhlasia aj ekonómovia Deutsche Bank. "ECB sa pravdepodobne zdrží oznámenia nových opatrení, ale pripomínajú, že dĺžka trvania QE je podmienená inflačným výhľadom." Po búrlivom lete to vyzerá tak, že aj jeseň bude horúca, holubice sú v najvyššej pohotovosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy