Voľná menová politika ČNB môže trvať dlhšie, tvrdí Tomšík

Riziká prognózy, podľa ktorej má politika slabého kurzu koruny pokračovať do konca budúceho roka, sú vychýlené skôr v protiinflačnom smere, tvrdí viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík

Spomalenie čínskej ekonomiky a nízke ceny komodít môžu prinútiť českú centrálnu banku (ČNB), aby politiku slabého kurzu koruny uplatňovala dlhšie, než predpokladá v aktuálnych prognózach. Uviedol to v stredu viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27 CZK/EUR naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. Podľa súčasnej prognózy má pri nej zotrvať do konca budúceho roka.

„Vzhľadom na nedávne zníženie očakávaného rastu v Číne… a pokles cien ropy a ďalších komodít, sú riziká prognózy vychýlené skôr v protiinflačnom smere,“ uviedol Tomšík v blogovom príspevku na internetovej stránke ČNB. „To znamená, že nutnosť udržiavať voľnú menovú politiku môže pretrvať aj dlhšie, než naznačuje prognóza,“ dodal Tomšík.

Cieľovú infláciu si ČNB naplánovala na úrovni 2 %. Od tejto hodnoty sa môže odchýliť oboma smermi o jeden percentuálny bod. V júli inflácia zmiernila medziročný rast na 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy