Ropa opätovne padá, podľa analytikov zmenu minimálne rok nečakajme

, the quartz Foto: SITA

Ceny ropy vzrástli v posledných dňoch o 25 %, ale to je len malá útecha pre ťažbárov, investorov a ropných autokratov, ktorí utrpeli straty počas 14 mesačného prepadu. Aj keď sa to môže zdať inak, je takmer isté, že najmenej počas budúceho roka budú prevládať relatívne nízke ceny, tvrdia analytici.

Minulý týždeň sa ceny dvihli z ich tohtoročného minima v celkom dramatickom pohybe. Ropa Brent vzrástla 27. augusta o 10,2 %, je to najväčší jednodňový pokrok v takmer sedemročnom horizonte. Na ďalší deň, si Brent pripísala ďalších 5,2 %, pričom cena sa dostala späť ponad symbolickú hranicu 50 dolárov za barel. Dňa 31. augusta opäť rast,  o ďalších 8,2 %.

Ale už 1.septembra sa objavili známky toho, že trh s ropou pochopil, že šlo o demonštratívny "ďalší falošný štart," ako to Citi napísala vo svojej poznámke 31. augusta klientom. A ceny padali, Brent strácala 7 % a vrátila sa pod 50 dolárov za barel.

Rally z minulého týždňa popierala skutočnosť, že na trhu je stále prebytok ropy. Ako Goldman Sachs uviedli v poznámke 31. augusta, denný nárast produkcie z krajín OPEC medzi aprílom a júnom torhto roka atakoval hranicu 485 000 barelov, a spôsobil tým pokles výroby v USA na 316 000 barelov. Dôvodom tohto tvrdohlavého prebytku je, že napriek relatívne nízkym cenám, ťažobné vrty po celom svete aj naďalej idú na plné obrátky, len aby si krajiny udržali svoj trhový podiel, veď raz sa ceny nakoniec musia vrátiť späť. Ale než sa tak stane, budú ešte pravdepodobne klesať veľmi, veľmi nízko, a zostanú tam aj počas niekoľkých rokov. V takom prípade bude mnoho ťažiarov nútených odstaviť svoje vrty, alebo aspoň znížiť globálne dodávky ropy.

Aj klesajúca tendencia bude mať nejaké tie výkyvy. Vitol, jeden z najväčších nezávislých obchodníkov s ropou si myslí, že táto komodita sa bude obchodovať v pásme 40 až 60 dolárov za barel a to až do konca budúceho roka a prípadne aj v roku 2017. Nick Butler, bývalý BP manažér, ktorý bloguje na stránkach denníka Financial Times, si myslí, že by nikto nemal zadržať dych. Nízke ceny, by podľa neho mohli pretrvávať päť a viac rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy