Ch. Lagardeová varuje pred šírením rizík z jednej ekonomiky do druhej

Nedávne výkyvy na globálnych finančných trhoch ukázali, ako rýchlo sa môžu riziká šíriť z jednej ekonomiky do druhej. Vyhlásila dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, ktorá je na návšteve v Indonézii. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa nej predchádzajúce týždne ukázali, že Ázia je súčasťou „jadra“ globálnej ekonomiky, a že otrasy na jednom z ázijských trhov sa môžu rozšíriť po celom svete.
Svetové akciové trhy aj mnohé meny transformujúcich sa krajín zažili v uplynulých týždňoch veľké výkyvy po rozhodnutí Číny devalvovať svoju menu.
Lagardeová pripomenula, že svetová ekonomika môže pocítiť dôsledky transformácie čínskej ekonomiky na hospodárstvo, ktorého motorom je najmä domáca spotreba, a nie export. Aj pomalší rast japonskej ekonomiky, klesajúce ceny komodít a neistota v súvislosti s očakávaným zvýšením úrokových sadzieb americkej centrálnej banky vplývajú na vývoj svetového hospodárstva.
Každá krajina si musí svoju hospodársku politiku „ušiť na mieru“, skonštatovala Lagardeová, podľa ktorej by však jej pilierom mala byť rozumná fiškálna politika, pribrzdenie nadmerného rastu úverov, nastavenie výmenných kurzov tak, aby dokázali absorbovať otrasy na trhoch, udržiavanie primeraných devízových rezerv a posilnenie regulácií. A dodala, že príslušné úrady poverené dohľadom nad bankami by mali byť ostražité.
Na záver generálna riaditeľka MMF na konferencii venovanej ďalšiemu rozvoju ekonomík uviedla, že medzinárodné inštitúcie, ako je nová Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB), ale aj Ázijská rozvojová banka a Svetová banka by mali spolupracovať pri financovaní projektov v Ázii.

Súvisiace články

Aktuálne správy