A. Merkelová vyzvala eurozónu, aby zaviedla nové reformy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyzvala partnerov v eurozóne, aby zaviedli nové reformy, ktoré zvýšia konkurencieschopnosť regiónu v rámci globálnej ekonomiky. Informovala o tom agentúra DPA.
Merkelová v prejave na nemecko-španielskom podnikateľskom fóre, na ktorom je prítomný aj španielsky premiér Mariano Rajoy, skonštatovala, že 19-členný menový blok urobil veľký kus práce v boji s dlhovou krízou. Ale zároveň pripomenula, že eurozóna ešte nie je v cieli a jej členovia musia podniknúť ďalšie kroky, aby zvýšili konkurencieschopnosť aj investičnú silu bloku.
Uviedla tiež, že ekonomika Španielska, ktorému tiež hrozilo, že bude musieť požiadať o záchranný úver z eurovalu, už vykazuje známky zotavovania. Podľa vládnej prognózy by mal hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v tomto roku vzrásť o 3,3 %, čo je takmer dvojnásobok očakávaného tempa rastu nemeckej ekonomiky.
Merkelová dopoludnia na spoločnej tlačovej konferencii s Rajoyom ocenila postup jeho vlády počas krízy, ktorá „krok za krok“ zavádzala potrebné reformy a riešila problémy.
Nemecká kancelárka však zároveň vyjadrila obavy zo stále vysokej nezamestnanosti v Španielsku. Tá v júli dosiahla 22,2 %, čo je vyše dvojnásobok priemeru v celej eurozóne. Španielsko je pritom štvrtou najväčšou ekonomikou regiónu, ktorý platí eurom.
Rajoyova vláda sľúbila, že vďaka ožívaniu ekonomiky každý rok vytvorí zhruba 500.000 nových pracovných miest. Španielsko totiž čakajú koncom roka parlamentné voľby a premiérova konzervatívna strana sa snaží udržať pri moci.
Rajoy v tejto súvislosti vyzval Grécko, aby si vzalo príklad od Madridu a uskutočnilo potrebné, aj keď bolestivé ekonomické reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy