Taliansky HDP vzrástol v 2. kvartáli viac, ako naznačoval odhad

Talianska ekonomika vzrástla v 2. kvartáli viac, ako naznačoval rýchly odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu Istat, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska tak podľa spresnených výsledkov Istat v 2. štvrťroku 2015 v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi vzrástol o 0,3 %, a nie o 0,2 %, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade. V 1. kvartáli roka sa však zvýšil ešte o niečo viac, a to o 0,4 %.
Tretia najväčšia ekonomika eurozóny zaznamenala v období apríl-jún 2015 už druhý medzikvartálny rast HDP po sebe. V posledných troch mesiacoch vlaňajška totiž taliansky HDP stagnoval a v 3. štvrťroku 2014 klesol o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa výkon talianskej ekonomiky v uplynulom 2. kvartáli zvýšil o 0,7 %. To je tiež lepší výsledok ako 0,5-% rast pri rýchlom odhade a v prvých troch mesiacoch 2015, keď stúpol o 0,2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že spotrebiteľské výdavky za tri mesiace do konca júna medzikvartálne stúpli o 0,3 %, ale investície klesli o 0,3 %. A export v 2. kvartáli vzrástol o 1,2 %, zatiaľ čo import sa zvýšil o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy