Nezamestnanosť v Nemecku zotrvala na rekordnom minime

Na úrovni 6,4 %, čo je najnižšia hodnota od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990, sa miera nezamestnanosti v auguste udržala piaty mesiac v rade.

Počet ľudí bez práce v Nemecku minulý mesiac klesol a miera nezamestnanosti zotrvala na rekordných minimách. Podľa sezónne prispôsobených údajov, ktoré zverejnil v utorok spolkový úrad práce, sa počet nezamestnaných znížil o 7 tis. na 2,79 milióna. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters prognózovali miernejší pokles o 2 tis. osôb. Na úrovni 6,4 %, čo je najnižšia hodnota od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990, sa miera nezamestnanosti udržala piaty mesiac v rade.

„Trendy v ekonomike a zamestnanosti v Nemecku naznačujú rast. Spoločnosti nemusia mať obavy z nedávnych excesov na finančných trhoch,“ uviedol hlavný ekonóm banky KfW Jörg Zeuner. Ako dodal, slabšie euro a lacná ropa výrazne posilnili konkurencieschopnosť aj dopyt, a preto možno očakávať, že nemecké firmy budú v najbližších mesiacoch pravdepodobne zvyšovať počty zamestnancov.

Silný trh práce v Nemecko ostro kontrastuje so situáciou juhoeurópskych krajín ako Grécko a Španielsko, kde miera nezamestnanosti dosahuje až 25, resp. 22 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy